måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Utredning om tjänstefel efter Staffanstorps flyktningstopp

Publicerad: 23 augusti 2022, 09:12

Begicks det ett brott när Staffanstorp vägrade ta emot kvotflyktningar? Åklagare utreder nu om agerandet kan vara tjänstefel. Foto: Maxim Thoré/Mostphotos

Åklagare har inlett en förundersökning om huruvida tjänstefel kan ha begåtts i Staffanstorp när kommunen vägrade ta emot kvotflyktingar, skriver Sydsvenskan. I nuläget finns ingen misstänkt.

Ämnen i artikeln:

Nej till flyktingar i StaffanstorpFlyktingmottagandeTjänstemänSenaste nyttMigrationsverket

ÅN


Det var i våras som kommunstyrelsen i Staffanstorp tog ett beslut att sluta ta emot kvotflyktingar. Senare backade kommunen.  

Det ursprungliga beslutet fick stor uppmärksamhet. Kommunen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen och Justitieombudsmannen har inlett en granskning. En familj från Syrien som var anvisad till Staffanstorp, men inte togs emot på flygplatsen av kommunen när de anlände till Sverige, hotade att stämma kommunen. 

Nu tittar även en åklagare på frågan om huruvida någon på kommunen begått tjänstefel efter att det har kommit in flera anmälningar. 

Ingen person är misstänkt i ärendet och därför har inte kommunen underrättats. Misstankarna kan riktas mot en tjänsteperson, men även politiker i kommunstyrelsen skulle kunna åtalas för tjänstefel.  

– Det är min uppfattning att man kan det, om man också uppfyller övriga förutsättningar. Då kan man inte exkluderas från ett tjänstefel, säger åklagare Emma Adolfsson till Sydsvenskan.  

Hon betonar dock att frågan är svår och att det inte är klart om brott har begåtts, och i så fall vem som är ansvarig. 

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) säger till tidningen att han tar det hela ”med ro”.

LÄS MER: Experten om Staffanstorps val: ”Uttalat förakt för demokratin”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev