tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Uppmaning till S: ”Ta ansvar för de ensamkommande”

Andra kommuner visar att det går att välja att hantera ensamkommande unga på ett ansvarsfullt sätt. Men S i Göteborg skyller på att juridiken sätter hinder i vägen för kommunen. Vi undrar, hur står S ut med sin politik?

Publicerad: 16 maj 2017, 09:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeMigrationMigrationspolitikAsylsökandeGöteborg

Vi uppmanar fackförbund, S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet och andra parter att trycka på Socialdemokraterna i Göteborg för en mer human hantering av ensamkommande asylsökande ungdomar. Vi uppmanar även humana krafter inom C, L och KD att påverka sina partiföreträdare att sluta bromsa ett humant ansvarstagande. 

Kampen för ensamkommande barn och unga har fortsatt hela våren. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har lagt flera konkreta förslag om hur kommunen skulle kunna ta hand om de ensamkommande ungdomarna på ett värdigt sätt. Men utan resultat.
 
De ensamkommande
barn och unga som fyller eller skrivs upp till 18 år tvingas flytta ifrån sina hem sedan kommunerna inte längre får statlig ersättning. De hänvisas istället till Migrationsverkets boenden där de får bo helt utan stöd. Dessutom ligger dessa boenden långt från Göteborg. I flytten rivs de därför upp från sin skola och de enda sociala sammanhang de har i Sverige.

Det handlar om ungdomar som bor i vår stad och går i våra skolor, men som nu blir av med rätten till skolgång, gode man och familjehem. Väl fungerande ungdomar rycks och slängs ut i ovisshet utan den trygghet som skola och hem innebär. Ungdomarna mår mycket dåligt. Många får svår ångest, skadar sig själva och har planerat kollektiva självmord tillsammans med andra i liknande situation.

Andra stannar kvar i Göteborg och hamnar på gatan eller driver runt i centrum, där de löper stor risk att hamna kriminella sammanhang eller komma i kontakt med droger och prostitution. Svenskfödda barn skulle aldrig behandlas på detta sätt. Hanteringen av dessa barn har blivit inhuman och rättsosäker.
 
Även om
kommunerna inte längre får statlig ersättning för de ensamkommande, har Göteborgs stad ändå möjlighet att ta ansvar för att de ska få gå klart gymnasiet. Det är en möjlighet vi vill ta vara på.

Det handlar om ungdomar som redan förlorat så mycket och nu inte får den hjälp de behöver. Det kan vi inte ställa upp på. Göteborgs stad måste ta ansvar. S i Göteborg skyller på att juridiken sätter hinder i vägen för kommunen att ta ansvar. Ett mycket märkligt påstående. Låt oss förklara. Tidigare har Göteborgs stad tagit hand om dessa barn upp till att de fyller 20 år. Det har sakta men säkert införts en förändring av praxis. Inte på politisk nivå, som borde varit fallet, utan på tjänstemannanivå. Utan lagstöd.

De känner till att det är på gång en lagändring i juli. Men den är inte införd än. Och även efter den lagändringen har kommunen fortsatt möjlighet att ta ansvar för dessa barn. Vi kan fortsatt ta ekonomiskt ansvar och få tillbaka det från staten. Enligt lag ger staten ekonomiskt stöd till de ensamkommande flyktingbarn som bedöms har vårdbehov.

Andra kommuner har valt att ta ansvar. Lagen förbjuder inte detta. Det handlar om vem som ska ta kostnaden. Och visst kostar det pengar att ta hand om våra ungdomar. Men om vi ska behandla våra medmänniskor väl och skapa en trygg stad, måste vi ta vårt ansvar för dessa utsatta unga människor. Vi kan inte låta dem ryckas upp från den enda trygghet och det sociala sammanhang de har i Sverige.

Vi hoppas att vi tillsammans med Socialdemokraternas samarbetspartners kan trycka på dem. Det är dags att Göteborg tar ansvar för de ensamkommande!

Ulf Kamne, kommunalråd (MP) Göteborg

Daniel Bernmar, kommunalråd (V) Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev