Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Trollhättan stöper om skolor

Publicerad: 26 oktober 2020, 11:55

”Skolorna är inte dåliga, men de kan inte fullt ut kompensera för elevernas förutsättningar”, sa chefen för utbildningsförvaltningen, Karin Persson, när Dagens Samhälle intervjuade henne tidigare i år..

För att skolsegregationen i Trollhättan ska minska kommer skolor att stöpas om och elever bussas till andra skolor. Politikerna säger ja till det förslag som Dagens Samhälle tidigare rapporterat om.


Ämnen i artikeln:

Segregation

Frälsegårdsskolan läggs ned helt och Kronans skola ska inte längre ha kvar årskurserna 4–6. I stället ska eleverna erbjudas plats på fem andra kommunala skolor.

Det förslaget har utbildningsförvaltningen lagt fram och på en presskonferens i dag, måndag, meddelade den rödgröna majoriteten i utbildningsnämnden att den kommer att rösta ja.

Syftet är att minska den segregation som har lett till att 97 procent av eleverna på Kronans högstadium har utländsk bakgrund och bara 13 procent har högutbildade föräldrar. På en av de skolor som eleverna ska flyttas till, Strömslundsskolan, har 8 procent av eleverna utländsk bakgrund och 70 procent har högutbildade föräldrar.

Förslaget har dock mötts av protester. Föräldrar till elever på Kronans skola har kallat förslaget ”kränkande” och föräldrar till elever på Strömslundsskolan har kallat det ”en statssocialistisk idé”.

En helt ny idé har också framförts av ledningen för friskolekoncernen Nordic International School som vill ta över Kronans skola och ”säkerställa att Kronans nuvarande elever får en fungerande skolgång”.

Politikerna har dock inte nappat på det erbjudandet, utan beslutar i morgon att gå vidare med utbildningsförvaltningens förslag.

Enligt den utredning som ligger till grund för beslutet har de berörda skolorna svårt att rekrytera och behålla behörig personal. Om skolstrukturen förändras är tanken att lärarna ska få mer kollegialt stöd. Elever med sämre förutsättningar ska också få fler klasskamrater med goda förutsättningar och svenska som modersmål. Förhoppningen är att det leder till bättre skolresultat.

Samtidigt flaggar förvaltningen för att enbart åtgärderna som nu föreslås troligen inte kommer att lösa problemen. ”Fler och kraftiga åtgärder behöver sannolikt vidtas i framtiden”, står det i utredningen.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Segregation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev