måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Täby bygger inte alls bort segregationen”

Superhybrider eller inte, men någon blandning på strukturell nivå kommer inte att skapas i Täby nu heller - trots en historiskt stor expansion.

Publicerad: 29 september 2017, 11:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Täby är bara ett exempel bland många, många, svenska samhällen som byggt för segregation i decennier.”

Foto: Sten Bengtsson


Ämnen i artikeln:

SegregationBostadsbyggandeBostäder

SLUTREPLIK Moderata kommunalrådet Johan Algernon vill ha bättre recensioner efter vår debattartikel om svensk stadsutveckling. Framtidens Täby kommer nämligen att bli jättebra - och därför är det orättvist att kritisera kommunen.

Frågan är om inte Algernon borde vara mer bekymrad över verkligheten än recensionerna. Täby är en av landets mest segregerade kommuner. I översiktsplanen stannar ambitionen att bygga hyresrätter vid blygsamma 10-15 procent. Sedan utförsäljningen för några år sedan finns inte längre någon allmännytta i Täby. På Attundafältet, som Algernon själv lyfter fram som en viktig mötesplats ”Här möts alla”- finns endast utrymme för bostadsrätter. Superhybrider eller inte, men någon blandning på strukturell nivå kommer inte att skapas i Täby nu heller - trots en historiskt stor expansion.

"Det som skiljer Täby från andra förortsområden är att det utanförskap som bitit sig fast på många platser inte återfinns här,” skriver Algernon.

Uttalandet är symtomatiskt för ett moderat kommunalråd i en välmående närförort - som drar alla fördelar av närheten till storstaden - utan att ta ansvar för storstadens sociala utmaningar.

Täby är bara ett exempel bland många, många, svenska samhällen som byggt för segregation i decennier. Vi valde Täby, vi kunde valt någon annan kommun. Men nog är bilden över Täby talande? Den illustrerar hur svenska stadsutvecklare resonerat genom åren: var sak har sin plats. Men om vi vill att olika människor ska träffas i vardagen så måste vi planera för det.

Vi ser positiva tendenser inom svensk stadsplanering där kommuner ställer högre krav på kvalitet, på vad som byggs och för vem. Om detta kommunala uppvaknande ska få effekt på segregationen återstår att se. När Täbys ledande politiker visar ett undfallande intresse för segregationsfrågan så står vårt hopp till kloka tjänstemän i den kommunala förvaltningen.

Rickard Stark, områdesarkitekt Vallastaden 2017 Okidoki AB

Christina Silfverhielm, områdesarkitekt Vallastaden 2017 Okidoki AB

Martin Nordahl, områdesarkitekt Vallastaden 2017 Okidoki AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev