onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Struntar regeringen i kvinnorna som flyr?

När regeringen i dag bjöd in till nationell samling - Sverige tillsammans - för flyktingar handlade inget av seminarierna om kvinnorna som är på flykt. Trots att de är extra utsatta för våld och övergrepp. Roks valde därför att inte delta.

Publicerad: 12 oktober 2015, 14:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det fysiska och psykiska lidande som dessa kvinnor uthärdat är katastrofalt, de som lyckas fly är många gånger svårt traumatiserade. Foto: Asger Ladefoged, TT


Ämnen i artikeln:

KvinnojourerFlyktingmottagandeFlyktingpolitikFeminism

Världen står i brand och Sverige tar dagligen emot människor på flykt som flyr hals över huvud från helvetet. Enligt siffror från Migrationsverket har 57 500 män och 23 500 kvinnor hittills i år sökt asyl i Sverige, alltså är nästan 30 procent kvinnor.

Migrationsverket planerar för att ta emot ytterligare 100 000 asylsökande de närmaste tre månaderna, vilket förmodligen innebär i runda tal cirka 30 000 kvinnor till. Detta faktum verkar dock regeringen ha missat.

Måndagen, den 12 oktober arrangerade regeringen en nationell samling som man kallade ”Sverige tillsammans”, där kommuner, myndigheter, forskare, Roks med flera bjöds in att delta i tio olika seminarier som rör flyktingsituationen och mottagandet i Sverige.

Men – inget av dessa seminarier lyfte den specifika situation som drabbar många kvinnor på flykt: Våld, sexuella övergrepp och/eller prostitution. Hur är detta möjligt? Har man glömt de våldsutsatta kvinnor som är på flykt?

Kvinnor i krig är extra utsatta och drabbas ofta av social utsatthet, fattigdom och lidande eftersom de redan i fredstid är offer för diskriminering. Det är ett väl känt faktum att det i krigstider förekommer sexuella övergrepp på flickor och kvinnor som en militär strategi.

Andra utsätts för misshandel, våldtäkter och slavarbete under flykten. Många kvinnor på flykt saknar också ekonomiska resurser och blir inte sällan offer för prostitution för att kunna betala flyktingsmugglarna.

Det fysiska och psykiska lidande som dessa kvinnor uthärdat är katastrofalt och de som lyckas fly är många gånger svårt traumatiserade. Eftersom det nu kommer många kvinnor som är på flykt till Sverige är det viktigt att myndigheter och regering står rustade att på bästa sätt säkerställa att de får skydd och sina mänskliga rättigheter tillgodosedda genom adekvat vård och bemötande.

Vår uppmaning till beslutsfattarna är därför att snarast se till att resurser och engagemang läggs på att ta emot dessa människor på flykt. Sluta glömma bort kvinnorna!

Zozan Inci, ordf Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev