Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Stoppa tvångsutvisningarna i väntan på nya lagen

Sveriges Ensamkommandes Förenings Riksförbund välkomnar förslaget som ger ensamkommande barn och unga hopp och framtidstro. Däremot kräver vi att ingen, som kommer att omfattas av den nya lagen, skall avvisas från Sverige innan ett ändrat regelverk finns på plats.

Publicerad: 1 december 2017, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ensamkommande

Under hösten 2015 kom rekordmånga ensamkommande barn från Afghanistan för att söka skydd i Sverige. Statsminister Stefan Löven poängterade i sitt tal den sjätte september 2015 att “Mitt Europa bygger inte murar - vi hjälps åt.”

Samhället gjorde en enorm satsning och hjälpte staten. Individer, organisationer och ideella föreningar drev olika projekt för att ta emot och hjälpa nyanlända och ensamkommande ungdomar. Med hjälp av civilsamhället lyckades ungdomarna rota sig, lära sig språket och hitta nya vänner. Men nu när många redan har varit två år i Sverige, vill staten utvisa ungdomarna till det land de flydde ifrån eller aldrig ens varit i.

Syftet med utvisningarna och den tvära vändningen i migrationspolitiken handlar om signalpolitik. Allt för att göra Sverige mindre attraktivt för flyktingar som behöver söka skydd och säkerhet. Vilka signaler har staten skickat till sina egna medborgare? Jo, att staten inte är lojal, pålitlig och solidarisk mot sina egna väljare. Därför måste staten stå för det de säger och ge ensamkommande ungdomar skydd och säkerhet. Att ge en chans till ensamkommande ungdomar är det minsta de kan göra för att vinna tillbaka tillit och trovärdighet.

Jag kom själv som ensamkommande 14-åring från Afghanistan för åtta år sedan. Då bemöttes jag väl och fick ett helt annorlunda mottagande än det vi ser idag. Stabilitet och kontinuitet i vardagen gav mig möjligheten att satsa på studier och att utbilda mig. Jag tror att majoritet av de ensamkommande ungdomarna, vi ser i dag, kommer att bli resurser i ett framtida Sverige. Det ser vi bland annat i projektet Gemenskap ger kamratstöd som SEF Riksförbund driver tillsammans med Riksförbundet för Social och Mental Hälsa RSMH där ensamkommande sprider information om psykisk hälsa till andra nyanlända och ensamkommande. För att detta ska kunna fortsätta behövs det utbildning och trygg kontinuitet i vardagen; inte uppbrott, oro och avvisningar.

Regeringens nya förslag innebär en ny möjlighet för ensamkommande ungdomar att stanna, påbörja studier som leder till arbete och ett liv i Sverige. De långa handläggningstiderna har skapat enorm psykisk stress och ohälsa bland ensamkommande ungdomar. Koncentrationsproblem och sömnsvårigheter är bara två exempel. Nuvarande förslag tänder hopp hos ungdomar och ger dem glädje och motivation att satsa på sina studier. Att släcka hoppet och en framtidstro för en andra gång, kan få allvarliga konsekvenser för många ensamkommande barn och ungdomar.

Den långa väntan är ännu inte över för ensamkommande barn och unga. De som drabbades av de långa handläggningstiderna måste vänta tills förslaget röstas igenom i riksdagen. Först därefter kan det träda i kraft, någon gång före sommaren 2018. Tills dess kommer många ensamkommande barn och unga hålla sig gömda för att undvika att bli avvisade.

SEF Riksförbund vill att regeringen ställer in alla tvångsutvisningar tills lagen är på plats. Det har en stor betydelse för väntande ensamkommande ungdomars välmående. Och, vi hoppas att alla riksdagspartier tar hänsyn till de ensamkommandes psykiska hälsa när lagen ska röstas igenom.

Shaban Alizadeh, riksledamot i SEF Sveriges Ensamkommandes Förenings Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ensamkommande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev