söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Stopp för hyresgäster med bidrag i utsatta områden

Publicerad: 6 april 2023, 09:14

Johan Attenius (S) vill att fler av Framtidens dotterbolag ska göra som Gårdstensbolaget, som har begränsat antalet hyresgäster med försörjningsstöd i många år.

Foto: Adam Ihse/Carl Sandin

I Göteborg begränsas antalet lägenheter i allmännyttan som får hyras ut till personer med försörjningsstöd. Målet är minskad segregation.

Ämnen i artikeln:

BostadspolitikBostadspolitikenSegregation

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Högst 20 procent av de nya hyresgästerna i utsatta områden får gå på försörjningsstöd. Det är politikernas nya uppdrag till de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg. I vissa områden är nu det helt stopp för hyresgäster utan egen inkomst, skriver Göteborgsposten.

– Om man på riktigt vill bryta segregationen måste man använda alla verktyg i verktygslådan. Försörjningskrav är ett verktyg. En del kan säkert ha åsikter om det, men i grund och botten handlar det om att Göteborg behöver bli en mer blandad stad, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Attenius (S) till tidningen.

Reglerna gäller sedan årsskiftet i koncernen Framtidens dotterbolag Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon. I sju bostadsområden, varav fem räknas som särskilt utsatta, är det krav på egen inkomst för nya hyresgäster.

I övriga bostadsområden är hyresgäster utan egen försörjning välkomna.

Sverigedemokraterna i opposition är positiva till styrets beslut, och så även tidigare kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M), även om han vill gå längre och säger till GP att han tycker att alla hyresgäster ska ha egen inkomst.

LÄS MER:
Göteborg skjuter fram mål om utsatta områden – "Defensivt och djupt olyckligt"
Allt fler utan fast bostad – "Kommunerna tar inte sitt ansvar"
Så blev elfte största kommunen fri från utsatta områden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev