fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Staffanstorp: Står inte i lagen att flyktingar ska hämtas

Publicerad: 12 oktober 2022, 10:39

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) har svarat JO om lagligheten i Staffanstorps flyktingstopp.

Foto: Johan Nilsson/TT

Lagen tvingar inte kommuner att hämta flyktingar vid flygplatsen. Det svarar Staffanstorps kommunstyrelse Justitieombudsmannen (JO) efter en anmälan från en privatperson.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeNej till flyktingar i Staffanstorp

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Nej till kvotflyktingar, ja till ukrainare på flykt. I våras fattade Staffanstorp det uppmärksammade och hårt kritiserade beslutet som fick en flyktingfamilj att hamna i kläm. 

När Staffanstorp vägrade ta emot familjen, som landat på Malmö Airport, fick Vellinge kommun i stället rycka ut och ordna bostad. 

LÄS MER: Vellinges M-topp rasar: ”Lagen gäller även Staffanstorp” 

Var Staffanstorps flyktingstopp förenligt med grundlagen? Och vilka ”rättsliga överväganden” låg till grund för beslutet? I somras krävde JO kommunen på besked i dessa frågor och kommunstyrelsen har nu svarat. 

Det finns ingen lag som säger att en kommun är skyldig att möta flyktingar vid flygplatsen, svarar kommunstyret. 

Dessutom, står det i skrivelsen till JO, upphävdes Migrationsverkets beslut på flygplatsen då flyktingarna i stället anvisades till Vellinge. Någon bostad hade Staffanstorp därmed aldrig anledning att skaffa fram, så kommunen har aldrig brutit mot någon lag, lyder resonemanget. 

Kommunstyrelsen hänvisar också till att beslutet om nej för kvotflyktingar vunnit laga kraft då det aldrig överklagats. I juni tvärvände dock kommunen och upphävde sitt stopp för kvotflyktingar då färre ukrainska flyktingar än väntat sökt sig till Sverige. 

LÄS MER: Man döms för dödshot mot Sonesson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev