Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Stadsodling en väg till integration

Dan Korn förringar de gröna näringarnas potential som växande framtidsbransch. Jag vill i stället lyfta fram landsbygdens och de gröna näringarnas möjligheter, inte minst för invandrare, skriver agronomen Malin Larsson i en replik.

Publicerad: 12 februari 2017, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbeteMiljöGöteborg

REPLIK. I debattartikeln Kameler och getter ger ingen inträdesbiljett kommer Dan Korn med en rad påståenden som jag här vill bemöta. Först vill jag korrigera de felaktiga påståenden som gjorts om mig personligen.

Jag har aldrig påstått att kamelmjölk botar autism - det är lösryckta, feltolkade citat. Att jag är kommunfullmäktigeledamot (MP) i Skara är korrekt i sak men helt irrelevant i sammanhanget, då jag intervjuades om projektet i egenskap av fristående forskare.

Det pilotforskningsprojekt som jag nyligen genomfört tillsammans med en agronomkollega handlar om möjligheter till kamelhållning i Sverige, alltså inte specifikt om kamelmjölk, även om det ingår som en liten del. Målet med projektet var att ta reda på hur kameler kan hållas i Sverige och vilken nytta de kan göra för svensk landsbygd, som betesdjur, turistattraktion, för terapiridning med mera. Projektet finansierades av KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, och har inget med Angereds Kamelcenter eller Göteborgs kommun att göra.

Det stämmer att det sägs att kamelmjölk hjälper mot autism, men det innebär inte att jag påstår det. Det finns inte tillräckligt mycket forskning för att påstå att kamelmjölk botar något alls. Det finns flera mindre forskningsstudier som tyder på att kamelmjölk kan ha flera intressanta hälsoegenskaper, bland annat vid autism och typ 2-diabetes, men de studierna är inte tillräckligt stora eller välgjorda för att kunna uttala sig med säkerhet.

Det vore olyckligt och farligt om folk tror att man kan använda kamelmjölk som läkemedel, och kanske dricker kamelmjölk i stället för att ta sina mediciner. Det finns inte tillräckligt med underlag i forskningen för några hälsopåståenden om kamelmjölk.

Stadsodling är på mycket stark frammarsch både i Göteborg och i många andra städer, i Sverige och andra länder, vilket kanske undgått Dan Korn. Det finns mycket forskning som visar att människor har ett biologiskt grundat behov av att uppleva naturmiljöer. Den tilltagande klimatkrisen är också ett skäl till varför det är klokt och viktigt, inte flummigt, att söka metoder att göra städerna mindre sårbara.

Människor som odlar, håller djur och arbetar med det som växer mår bättre (vilket visas i forskning), de bidrar till lokalproducerad mat och till sin egen försörjning, samtidigt som de skaffar sig viktiga kunskaper inför fullt möjliga framtida samhällskriser. Ingen tvingas att odla – det är frivilligt att delta, och intresset är stort.

Dan Korn förringar de gröna näringarnas potential som växande framtidsbransch. Det handlar inte om nötter och getter, utan om stora sammanhang som är avgörande för vår överlevnad på sikt. Jag vill lyfta fram landsbygdens och de gröna näringarnas möjligheter, inte minst för invandrare. Hittills har främst storstäderna dragit nytta av utlandsfödda entreprenörer, som startar eget företag i högre utsträckning än svenskfödda.

Landsbygden och de gröna näringarna kan ha stor nytta av invandrares unika kompetenser och entreprenörsanda, men då måste det finnas jobb och affärsmöjligheter. Och affärsmöjligheter finns inom de gröna näringarna! Varför ska vi exempelvis importera en stor del av de grönsaker vi äter, när vi kan odla dem själva? Framtiden finns på landsbygden – också!

Malin Larsson, husdjursagronom och landsbygdsutvecklare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbeteMiljöGöteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev