Integration & segregation
Snabb integration nu viktigare än någonsin
Migrationsverket räknar med minst 95 000 asylsökande nästa år - den högsta siffran någonsin för svensk del. Men det är inte invandringen som ska stoppas, utan integrationen som måste effektiviseras, skriver två företagare inom integrationsområdet.
Publicerad: 4 november 2014, 14:16
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Migranterna måste också få hjälp att komma in i samhället. Foto: Julian Stratenschulte/Scanpix
Migrationsverket presenterade i dag tisdag 4 november en prognos för hur det svenska flyktingmottagandet kommer se ut nästa år. Siffran med förväntade asylsökande höjs från spannet 64 000 - 94 000 personer till 80 000 - 105 000 under nästa år. Det preliminära planerings- och beräkningsunderlag är nu satt till 95 000 asylsökande. Det skulle betyda den högsta årssiffran någonsin för svensk del.
Den stora ökningen kommer också att innebära betydligt längre handläggningstider. Ett tidigare genomsnitt på mellan fyra och fem månader kommer att öka till väntetider på tio månader nästa år. Detta trots att Migrationsverket under nästa år ökar kapaciteten att utreda och pröva asylärenden. Sverige och svenskarna öppnar sina armar och sina plånböcker för flyktingarna, och tar emot fler än någonsin.
I Malmö jobbar Migrationsverket nu sjudagarsvecka för att klara att handlägga alla asylansökningar, och man har snabbutbildat handläggare för att kunna öka insatserna för att hjälpa dessa människor omedelbart. Man letar boenden som är en trång sektor, Bert Karlsson planerar att öppna 20 nya boenden.
En central fråga är hur integrationen kan förbättras. Här torde de allra flesta vara eniga om att arbete är ett bra och effektivt sätt för invandrare att integreras i det svenska samhället. Det är också en förutsättning för att de positiva ekonomiska effekterna av invandringen skall komma samhället till godo. Här finns mycket kvar att göra. Men en hel del är också gjort.
Eftersom Sverige är beroende av arbetskraftsinvandring för bibehållen välfärd har vi i längden inte råd att stänga invandrarna ute från arbetsmarknaden. Det är därmed integrationen som skall effektiviseras, inte invandringen som skall stoppas. Bristande integration med medföljande hög arbetslöshet bland invandrargrupper kan dessutom vara en grogrund för främlingsfientlighet och rasism.
Om nyckeln är att människor som får uppehållstillstånd så snart som möjligt skall beredas möjlighet att bli en del av det svenska samhället, så har vi i dag en lång väg att gå. I veckor, månader och till och med år befinner sig många i ett vakuum där de inte ens om de vill, kan få en möjlighet att göra rätt för sig. Vi vet att det är många kommuner som arbetar hårt för att hjälpa på bästa sätt. Dock saknas det ett verktyg för att den enskilda själv påbörja sin etablering i det svenska samhället.
I takt med att vi ökar våra humanitära hjälpinsatser för utsatta människor så kan det utvecklas till en byråkratisk mardröm, där vi med dagens belastning och system för etablering inte kommer att kunna erbjuda det stöd för integrationen som många med all rätt vill se.
Både alliansregeringen och den nya regeringen anser att integration bäst sker genom sysselsättning och det är förmodligen rätt, men om man inte får grundläggande information om hur samhället fungerar så kan man heller inte orientera sig i vilka möjligheter som finns att få jobb eller utbildning när man kommit till Sverige.
Vi ser i dag ett antal delar som redan finns på plats men som bör användas mer:
• Med ett enkelt hjälpmedel kan många nyanlända själva orientera sig i sitt nya land och ta en del av integrationen i egna händer. Detta i form av en samhällsorienterings-guide i mobilen på modersmålet samt på svenska.
• En nationell samordning av frågan kring snabbare integration där det utvecklas en integrationsplan. Den ska ge möjligheter för alla som arbetar med integration och etablering att bli än mer kompetenta.
• Utveckla SFI ännu mer. Låt inte resurserna stanna i klassrummet utan låt SFI-undervisningen även ske utanför skolan och det omgivande samhället. Kunskaperna kan även komma in i människors vardag genom modern teknik, som redan används av många som idag väljer att söka en fristad i Sverige.
Med andra ord, hjälp inte bara inte migranterna in i landet – utan även in i samhället!
Eva Bernhardtson, Svenska Stenarna, ett företag som arbetar med textproduktion, kommunikation och utbildning
Claes Persson, Mobilearn
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.