Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

SKR får 20 miljoner för arbete mot hedersvåld

Publicerad: 12 februari 2021, 08:35

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) säger att detta är ett oerhört prioriterat arbete för regeringen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen anslår 20 miljoner kronor till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stärka arbetet mot hedersförtryck.

Ämnen i artikeln:

Hederskultur

Det är SKR som ansökt om pengarna, som ska användas för att stärka kompetensen hos personal som är närmast de berörda ungdomarna, inom socialtjänsten och skolan.

– Det här är ett oerhört prioriterat arbete för regeringen. Vi vet från ett antal kartläggningar att det är 7–9 procent av unga i storstäderna som lever under hedersförtryck, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) till TT och fortsätter.

– Vi vet att de här ungdomarna ofta vänder sig till personalen i skolan. De är oroliga om de pratar om det, och då är det enormt viktigt att skolan vet hur de ska reagera och agera, säger Stenevi.

SKR:s ansökan gäller för 2021 och organisationen anslår själva sex miljoner kronor. SKR ska återkomma med en detaljerad plan till regeringen för hur pengarna ska användas.

– Jag har förtroende för att det blir en klok plan. SKR har den viktiga infrastrukturen för att nå ut i kommunerna med informationen, säger Märta Stenevi.

TT Nyhetsbyrån

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev