Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Självklart skär det i gröna hjärtan

Att nästan stänga våra gränser och meddela människor som flyr från krig och död att de inte är välkomna är fel väg att gå. Självklart skär det i gröna hjärtan runt om i landet. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade blivit utan miljöpartister i regeringen, skriver Joachim Höggren (MP).

Publicerad: 25 november 2015, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

MP har hållit tillbaka försämringarna i flyktingpolitiken så gott som möjligt och tvingats göra stora kompromisser som tvingat fler än Åsa Romson till tårar.

Foto: Johan Schiff


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikFlyktingmottagandeMiljöpartietMigrationNy asylpolitik

Besvikelse. Ilska. Sorg. Känslorna efter regeringens besked kring flyktingpolitiken är många både i och utanför Miljöpartiet. Åsa Romson visade med tårar sin syn på de förslag regeringen presenterade.

Grön Ungdom var snabbt ute och fördömde politiken och klargjorde att Miljöpartiet borde ha lämnat regeringen. Röster har även höjts hos många på betydande positioner gällande medlemsomröstning i partiet kring det hela. Reaktionerna lät verkligen inte vänta på sig och många missnöjda skrädde inte orden i sociala medier. Allt är helt förståeligt.

När en del av Miljöpartiets grund så tydligt nästan helt tvingats att kompromissas bort är det självklart att det skär i gröna hjärtan runt om i landet. Likaså i mitt men jag kan inte låta bli att tänka på hur det hade blivit utan miljöpartister i regeringen.

Flera allianspartier och Sverigedemokraterna välkomnade snabbt förslaget, till och med poängterade att det inte var tillräckligt, trots att det handlar om en miniminivå för EU. Jag vågar inte ens spekulera i vad som hade blivit verklighet utan Miljöpartiet i regeringen, vilken politik hade Socialdemokraterna presenterat själva med stöd av alliansen och påhejade av Sverigedemokraterna? Jag vill inte ens föreställa mig.

I en situation som är mycket krävande för myndigheter, kommuner och hjälporganisationer är det bra att regeringen gör en ansats till ansvarstagande.

Att nästan stänga våra gränser och meddela människor som flyr från krig och död att de inte är välkomna är fel väg att gå men jag tror som sagt inte att något hade blivit bättre utan Miljöpartiet i regeringen. Risken för att det hade presenterats en mycket värre politik är överhängande. Miljöpartiet har hållit tillbaka försämringarna i flyktingpolitiken så gott som möjligt och tvingats göra stora kompromisser som tvingat fler än Åsa Romson till tårar.

LÄS MER: En nederlagets dag för humanismen.

Politik ska inte få en att gråta av sorg. Därför krävs nu att Miljöpartiet i regering ser till att byta fokus från att prata om hur mycket vi ska stänga våra gränser till hur vi ska kunna hjälpa de människor som söker sig hit.

Miljöpartiet har haft små och stora framgångar tidigare i migrationsfrågor bland annat genom överenskommelserna med allianspartierna förra mandatperioden, Miljöpartiet har fokuserat på att göra det bättre steg för steg och hur det ska gå till.

Nyligen kom framåtsyftande förslag om att låta privatpersoner ta emot flyktingar i sina hem, men debatten behöver vara mer lösningsinriktad än så. Vi behöver ha svar på hur vi påskyndar asylprocessen, hur vi ställer om vårt samhälle för snabbare etablering och hur mottagandet blir mer kostnadseffektivt.

Det är en utmaning att leda i arbetet med att hitta lösningarna i en krissituation men jag tror att möjligheterna till att påverka finns genom regeringssamarbete, utan det blir det mycket svårare att påverka åt ett mer humant håll så som situationen ser ut i dag och det lämnas walk over i många andra viktiga frågor, exempelvis klimatfrågan.

Att många står upp för sina ideal och gör sina röster hörda välkomnar jag. Vi som vill mer med Sverige behöver fortsätta kämpa. Det kommer jag göra och jag hoppas att vi som tror på ett öppet land kan finna varandra över blockgränserna för att hitta de framåtsyftande förslagen.

Vi måste alla hjälpas åt med att kanalisera allt engagemang, från tårar till idéer och lösningar, på så sätt tar vi ansvar. Det är livsviktigt, inte för oss men för alla som flyr.

Joachim Höggren, fd ledamot i Grön Ungdoms förbundsstyrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev