Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Sigtuna anklagas för social dumpning

Publicerad: 19 november 2020, 10:01

Mikael Westin är upprörd över att Sigtuna kommun håller på med vad han kallar för social dumpning, en beskrivning som Mattias Askerson starkt protesterar mot.

Foto: Ragunda kommun, Mostphotos, Sigtuna kommun

Flera familjer har utlovats bostad, biljetter till resan och två månadshyror av Sigtuna kommun om de flyttar till Kramfors eller Ragunda. Det rapporterar SVT.


Enligt Mikael Westin (C), kommunalråd i Ragunda, är det ett bostadsbolag på orten som tagit kontakt med Sigtuna kommun och erbjudit lägenheter. Därefter har en integrationshandläggare i Sigtuna kommun skickat kontaktuppgifterna via mejl till familjer som saknar eget boende och uppmanat dem att ringa hyresvärdarna.

Han anklagar också Sigtuna kommun för att inte göra den nödvändiga kontrollen av erbjudandet utan bara hänvisa familjerna till ett telefonnummer hos en fastighetsägare.

– Det är inte värdigt att behandla människor på det här viset, säger Mikael Westin till SVT.

Sigtuna kommun protesterar mot beskrivningen.

– Jag vänder mig starkt emot påståendet att vi håller på med så kallad social dumpning. Det är felaktigt och en svartmålning av Sigtuna kommuns sociala arbete, säger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna, till SVT.

Nyligen presenterade Statskontoret sin kartläggning av social dumpning i Sverige där det framgick att 63 procent av kommunerna säger att de fått nya invånare efter att andra kommuner uppmanat dem att flytta.

Pelle Sten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev