måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

SD:s flyktingpolitik går ut på att slippa ta ansvar

Bieler och Bylund hänvisar gärna till UNHCR, men nämner inte att SD är det parti som vill lägga minst pengar på att hjälpa på plats, skriver Alfred Askeljung (C).

Publicerad: 8 september 2015, 11:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Lip Kee


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingkrisenEUFlyktingpolitik

I sin replik skriver Paula Bieler och Linus Bylund att Sverigedemokraterna vill att man ska hjälpa människor på ett effektivt sätt, men föreslår själva bara att placera människor i enorma läger utan sysselsättning eller framtidsutsikter. Det är ett särdeles dåligt skydd för människors liv och framför allt ett absurt och kafkaartat sätt att förstöra människors kapacitet och möjlighet att komma i arbete och bidra till både sitt eget och andras liv.

Bieler och Bylund pratar om fokusförskjutning samtidigt som de bekvämt försöker att flytta fokus från de människor som dör vid Europas gräns. Att tvinga drivna människor med pengar och kunskap att resa med farliga människosmugglare i stället för med säkra flygbolag ter sig bakvänt på alla sätt. Därtill är det knappast effektivt, eller bra för någonting annat än att hålla människor ute från vår del av världen. För att verkligen lyckas hjälpa människor och förhindra dödsfall krävs att Europa öppnar upp lagliga vägar in. Humanitära visum och avskaffat transportöransvar är två viktiga steg på vägen.

Bieler och Bylund hänvisar gärna till UNHCR, men glömmer taktiskt nog att nämna att UNHCR helst av allt vill se fler länder ta emot fler flyktingar så att de slipper vara placerade i flyktingläger. Alternativet är ofta att utsatta människor lever och dör instängda, i fattigdom och utan någon framtid. I dag tar hälften av EU:s medlemmar inte emot en enda kvotflykting. Det är en skam för Europa. Både Sverige och EU måste ta emot fler kvotflyktingar inom ramen för UNHCR:s arbete. Centerstudenter föreslår att Sverige tiodubblar antalet kvotflyktingar till 19 000 per år. Jag hoppas att Bieler och Bylund är allvarliga med sin önskan att stärka UNHCR och ställer upp på den politiken.

Men Bieler och Bylund har rätt i att det inte räcker. Vi måste också hjälpa på plats. Här glömmer Bieler och Bylund – återigen en taktisk glömska – att nämna att SD är det parti som vill lägga minst pengar på att hjälpa på plats.

Men även om SD skulle vända och börja lägga mer pengar till UNHCR så kvarstår det enorma logistiska problem. De över 50 år gamla lägren för palestinska flyktingar är fortfarande kåkstäder. För att lösa problemen på plats skulle vi behöva bygga hela nya städer i området. Det är ytterst osannolikt att det skulle bli billigare än att ta emot och integrera fler människor i Europa. Med bättre system för integration och reformer av arbets- och bostadsmarknaderna så blir nya människor en långsiktig vinst både för samhället och för statskassan.

Jag beklagar också kriget i Syren. Till skillnad från Bieler och Bylund så har jag föreslagit konkreta åtgärder för att försöka få ett slut på konflikten i form av aktivt militärt deltagande från svensk sida och ökat stöd till Irak och Kurdistan. Till skillnad från Bieler och Bylund så stödjer inte mitt parti den aktör som gör mest för att hålla konflikten levande, nämligen Putinregimens Ryssland. I dagarna kom rapporter om att Putin ökar vapenleveranserna till Assadregimen, som kan fortsätta att terrorisera civilbefolkningen under skydd av det ryska FN-vetot. Det är uppenbart att SDs fina retorik varken följs av politiskt handlande eller konkreta förslag.

En human flyktingpolitik är att ge flyktingar en chans att skapa ett nytt liv efter att deras gamla har förstörts av krig och terror. Sverigedemokraternas flyktingpolitik handlar bara om – som Jimmie Åkesson själv beskrev sin integrationspolitik – att slippa ta ansvar.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev