Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Sandelin oförmögen förstå yttrandefriheten

Daniel Ahlsén, matematikstudent i Uppsala, skriver i sin slutreplik att journalisten Gunnar Sandelin inte tycks förstå vad yttrandefrihet innebär.

Publicerad: 22 augusti 2014, 08:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitik

REPLIK. I sitt svar till min replik, så redogör Sandelin (Dagens Samhälle den 18 augusti) återigen för sin och sina arma journalistkollegers upplevelser av den trånga åsiktskorridoren, och använder det som bevis för att yttrandefriheten i Sverige är inskränkt.

Jag förnekar inte att de verkligen känner sig förtryckta, men Sandelin tycks vara oförmögen att ta till sig vad yttrandefrihet innebär. Man skulle tro att en journalist med en så diger meritlista som hans skulle ha full koll på denna, men då så inte är fallet är jag tvingad att gå igenom detta igen.

Yttrandefriheten innebär att var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad ... frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. (Regeringsformen, andra kapitlet, första paragrafen).

Det vill säga, yttrandefriheten innebär att offentliga institutioner inte får hindra någon från att uttrycka sig. Om Sandelin menar att denna frihet inskränks, så innebär det att han påstår att en offentlig institution hindrat någon från att uttrycka sin åsikt.

Vore detta sant är det naturligtvis allvarligt, så man förväntar sig bevis och mer exakta upplysningar. Tyvärr ger Sandelin varken eller. Han ojar sig i stället över de stackars journalister som idogt framhärdar genom livet, kvästa av vänsterförtrycket på landets, mestadels liberala, tidningsredaktioner.

För att råda bot på detta vill jag ge Sandelin och hans förtryckta kamrater ett tips: utnyttja den svenska pressfriheten och starta en egen tidning, om ni inte kan få utlopp för era åsikter och tankar genom de tidningar ni är anställda vid. Där styr inga vänsterfanatiker, ni kan skriva i princip vad som helst och ingen kommer ingripa. Bra va?

I sakfrågan, flyktingpolitik, har jag en sak att säga: varje människa, oavsett bakgrund, rätt till ett liv i fred och frihet och vi har en skyldighet att ge förtryckta människor skydd. Inga kalkyler om invandringens eventuella kostnad rubbar min åsikt på denna punkt, och om Sandelins argument mot invandring inte sträcker sig längre än till det kostar för mycket, är det tydligt att vi inte längre har något att diskutera.

Daniel Ahlsén, lektionsledare i matematik, masterprogrammet i matematik, Uppsala universitet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev