söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Samhället sviker de ensamkommande

Självmord är tio gånger vanligare bland ensamkommande än andra i samma ålder. Många bär med sig svåra trauman från flykten och möts av ett inhumant system som skapar oro och rädsla när de kommer till Sverige. Att dessa unga människor med psykisk ohälsa inte får tillräcklig vård och stöd är ett enormt svek av samhället, skriver Grön Ungdoms språkrör.

Publicerad: 23 februari 2018, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi måste skapa ett medmänskligt mottagande som inte leder till oro och psykisk ohälsa, skriver debattörerna. Foto: Nicklas Larson/TT


Ämnen i artikeln:

Ensamkommande

I måndags presenterade Karolinska institutet en kartläggning av självmord, självmordsförsök och självskadebeteende bland ensamkommande barn och unga. Kartläggningen visar bland annat att 12 ensamkommande begick självmord 2017. Det innebär att självmord är ungefär tio gånger så vanligt i den här gruppen jämfört med andra barn och ungdomar.

Långa handläggningstider, begränsad rätt till familjeåterförening och placering i ny kommun vid 18 års ålder är källor till psykisk ohälsa. Unga människor som flytt till Sverige med drömmar om ett bättre liv möts istället alltför ofta av hinder och byråkrati och får dessutom för lite stöd.

En inhuman migrationslagstiftning leder till mänskligt lidande. Vi måste skapa ett medmänskligt mottagande som inte leder till oro och psykisk ohälsa. Ingen ska behöva leva i osäkerhet i flera år i väntan på besked från Migrationsverket. Grön Ungdom vill fortsätta arbeta för att korta handläggningstiderna. Vi vill också återinföra rätten till familjeåterförening, som begränsas i den tillfälliga migrationslagen. Det är inhumant att många ensamkommande inte får återförenas med sin familj och varje dag tvingas oroa sig över hur de mår.

På Miljöpartiets kongress kommer Grön Ungdom driva att införa anknytning som skäl till uppehållstillstånd. Detta skulle innebära att den unga person som har mer anknytning till Sverige än till något annat land i världen får stanna. Ungdomar som varit på flykt hela sina liv och börjat rota sig i Sverige ska inte utvisas. Med vår politik skulle fler unga få stanna i Sverige och därmed få en trygg situation istället för att leva i stor osäkerhet och rädsla för att bli utvisad.

Den som mår dåligt måste kunna förvänta sig att få bra vård snabbt. Den svenska vården har inte kapacitet att hantera den psykiska ohälsa som många människor som flytt hit bär med sig. Idag erbjuds specialiserad traumavård bara på tio orter i Sverige. Detta gör att många har långt till närmaste specialistläkare. Traumavården måste få mer resurser för att tillgängligheten ska öka.

Kunskapen om de ensamkommandes situation måste även öka i hela vården. Det är positivt att regeringen inrättat ett nationellt kunskapscentrum för ensamkommande, men mer måste göras för att ensamkommande snabbt och enkelt ska kunna komma i kontakt med någon som förstår deras situation. Det är bland annat viktigt att den personal som möter ensamkommande på exempelvis HVB-hem eller i skolan har kompetens att upptäcka PTSD och annan psykisk ohälsa och därmed kunna hänvisa personer till nödvändig vård.

Grön Ungdom vill bygga ett samhälle som är till för alla. De barn och unga som flytt till Sverige vill inget hellre än att bli en del av samhället. De vill gå i skolan, lära känna nya kompisar, skaffa egen bostad och börja jobba. Det är politikens ansvar att se till att de får möjlighet av att inkluderas i samhället genom att få makt över sina liv, men också den vård och stöd som behövs. Att ensamkommande ungdomar idag inte har samma rättigheter och förutsättningar som andra unga bygger ett utanförskap och leder till psykisk ohälsa.

Ensamkommande ungdomar tillhör vår generation. Trots att vi på många sätt är lika löper ensamkommande betydligt högre risk för psykisk ohälsa. För att motverka detta krävs en human asylprocess och en stark och tillgänglig vård. Så skapar vi ett samhälle där alla får möjlighet att bygga sina liv.

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom

Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ensamkommande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev