måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Så många kommuner står för sfi för ukrainare

Publicerad: 10 februari 2023, 09:52

Flyktingar från Ukraina sjöng i Ystad på landets självständighetsdag. Ystad är en av kommunerna som erbjuder sfi till de ukrainare som bor i kommunen. Foto: Ystads kommun

39 kommuner har valt att erbjuda sfi till ukrainska flyktingar, trots att de inte får statlig ersättning för det. Men nu kan regeringen vara på gång med någon typ av stöd, rapporterar Ekot.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaSenaste nyttSFI

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Flyktingar från Ukraina lyder under EU:s massflyktsdirektiv och saknar därmed rätt att få kommunal vuxenutbildning, vilket svenska för invandrare (sfi) räknas som. 

Det gör att kommuner inte får någon ersättning om de erbjuder sfi, något som har väckt kritik från flera kommuner. Trots att de får stå för hela kostnaden själva har 39 kommuner, bland annat Ystad och Sunne, ändå valt att erbjuda sfi. Ytterligare fem är på gång, visar en enkät som Ekot har gjort. 

LÄS MER: Ystad betalar SFI: ”Ser inget slut på kriget just nu”

Så sent som i november sa regeringen att det inte kommer att bli någon ersättning för sfi för ukrainare, men nu kan en vändning vara på väg. 

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) säger till Ekot att han vill återkomma ”i närtid” med förslag om någon form av svenska för ukrainare:

– Gärna då mycket arbetsplatsnära svenskundervisning, för det här är ju människor som både kan och vill arbeta direkt, säger han.

LÄS MER: SFI för ukrainare kan vara lagtrots – nu svänger Höganäs 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev