Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Så här gör vi för att stoppa hedersvåldet!

Könsstympning och tvångsäktenskap sker oftast i utlandet där det är enklare att dölja övergreppen för svenska myndigheter. Det behövs kraftfullare åtgärder för att stoppa föräldrar från att föra ut sina barn ut landet för att begå övergrepp, skriver Robert Hannah och Juno Blom (L).

Publicerad: 29 augusti 2018, 07:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur många stolar som gapar tomma efter årets sommarlov har vi ingen aning om.

Foto: Ruslan Galiullin/Colourbox


Ämnen i artikeln:

HederskulturHedersvåldKönsstympning

Mardrömmen började redan före vi flydde till Sverige när en gammal tant tog ett rakblad och skar bort mina blygdläppar och delar av min klitoris. Flera år senare förlorade jag återigen  tryggheten och mina kompisar när mina föräldrar förde mig tillbaka till deras hemland och gifte bort mig mot min vilja. Jag hade berättat om att jag var orolig för att åka på denna resa men det svenska samhället svek mig när de inte stoppade mina föräldrar från att förstöra mitt liv för alltid”

Dessa tunga ord kom nyligen från en ung kvinna som kom fram till oss efter att vi föreläst om hedersförtryck.

Det är en självklarhet för de flesta människor att själva få bestämma över sin kropp och välja vem de ska leva med. Men för tiotusentals unga svenskar som lever under hedersförtryck är dessa friheter bara en dröm. Undersökningar visar  att så många som 70 000 svenska ungdomar är oroliga för att de inte får välja vem de ska gifta sig med. Det händer alldeles för ofta att ungdomar som inte lever enligt familjens traditionella värderingar och normer tas med till föräldrarnas hemland för att giftas bort med en ”lämplig” partner. Hur många stolar som gapar tomma efter årets sommarlov har vi ingen aning om. Hedersvåldet måste stoppas!

Könsstympning och tvångsäktenskap sker oftast i utlandet eftersom det där är enklare att dölja övergreppen för svenska myndigheter. Trots att det enligt svensk lag är brottsligt att begå dessa övergrepp utomlands och att det på Liberalernas initiativ 2014 gjordes brottsligt att vilseleda någon till tvångsäktenskapsresa så fortgår övergreppen. Liberalerna anser att det behövs kraftfullare åtgärder för att stoppa föräldrar från att föra ut sina barn ut landet för att begå övergrepp! Vi föreslår följande:

Lex Fadime

Hedersmotiv måste vägas in som en försvårande omständighet vid straffvärdesbedömningen. Nuvarande straffskärpningsregel i brottsbalken anger att rasistiska och homofobiska motiv ska leda till högre straff. Denna regel behöver utvidgas så att även hedersmotiv medför hårdare straff.

Utfärda reseförbud

Det ska bli enklare att utfärda reseförbud så att man snabbt kan stoppa föräldrar som planerar att föra ut barn ur landet.  Myndigheter måste ges förutsättningar att kunna utfärda utreseförbud och beslagta pass redan vid misstanke om tvångsgifte eller könsstympning.

Skyddade boenden

Det behövs fler säkra skyddade boenden med specialistkompetens där ungdomar som är i riskzonen för att utsättas för övergrepp från sin familj kan få skydd.

Barn ska inte fråntas sitt svenska medborgarskap

Föräldrar ska förbjudas att säga upp sitt barns medborgarskap för att kringgå det svenska förbudet mot tvångsäktenskap. Ett konkret fall rör en familj där pappan sade upp sin dotters svenska medborgarskap för att gifta bort henne i föräldrarnas hemland. Flickan lyckades fly tillbaka till Sverige men då hennes medborgarskap var uppsagt så vistades hon olagligt i Sverige och myndigheter hade inte längre någon skyldighet att hjälpa henne. Vi föreslår att vårdnadshavare inte ska kunna säga upp ett barns medborgarskap om det inte föregåtts av en särskild prövning.

Inför en nationell strategi mot våld mot barn

Vi behöver omedelbart införa en nationell strategi mot våld mot barn med tydlig inriktning på hedersrelaterat våld och förtryck. En kraftigt förbättrad samordning mellan myndigheter och skolor är avgörande för är för att man i ett tidigt skede snabbt kunna upptäcka och hjälpa ungdomar i farozonen.

Döm ut kraftfulla viten

Föräldrar som för ett barn utomlands och låter barnet utebli från skolan ska beläggas med vite till dess att barnet återförs till Sverige och åter går i skolan.

Vi liberaler står upp för friheten. Alla människor har rätt till sin egen kropp, sexualitet och ska själva kunna välja vem man vill vara tillsammans med. Kultur, tradition eller religion får aldrig användas som ursäkt för att upprätthålla förtryckande sedvänjor.

Robert Hannah, riksdagsledamot för Göteborg (L)

Juno Blom, toppkandidat till riksdagen i Östergötland (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev