Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Så fixar vi en hållbar integration

Genom samarbete samt kreativa och flexibla lösningar har våra kommuner trots bristerna i det svenska systemet lyckats bra med att välkomna våra nyanlända invånare. Nu bjuder vi in till konferens för att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya hållbara vägar framåt.

Publicerad: 9 mars 2018, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hösten 2015 märktes bristerna i det svenska systemet för mottagande och integration, enligt debattörerna.


Ämnen i artikeln:

NyanländaKommuner

Hösten 2015 var ett uppvaknande för Sverige. Tillströmningen av människor som flytt och sökte tryggheten här var stor – samtidigt blev bristerna i vårt nuvarande system tydliga. Brister som förhindrar ett värdigt bemötande och försvårar en effektiv väg in i det svenska samhället. Brister som leder till en orimlig belastning för många kommuner, både socialt och ekonomiskt.

Våra kommuner stod bättre rustade än andra. I Borlänge, Falköping, Lindesberg och Nässjö hade vi sedan tidigare erfarenhet och kunskap om att ta emot stora grupper av invandrare och flyktingar. Vi hade prövats, vässats och tagit kreativa vägar – för att regelverken inte hängt med och framförallt för att de inte är kompatibla.

Nu har läget ändrats, men fortsatt finns stora utmaningar i att få Sverige att växa och må bra på ett hållbart sätt.  Ta tillvara på kommunernas kompetens och erfarenhet, lyssna på oss som hittat vägar vidare lokalt och implementera dem nationellt.  Vi vet vad som krävs för att hela Sverige ska hålla ihop långsiktigt – ekonomiskt, socialt och värderingsmässigt.

Våra kommuners samarbete startade med att vi ville vidare och satsade på ett strategiskt nätverkssamarbete över kommungränserna. Vi är lösningsfokuserade, öppna för nya samarbeten och smartare vägar och verktyg för att skapa tillväxt och en hållbar interkulturell utveckling. Resultatet kallar vi Vem f-n tar ansvar? Och det vill vi dela med oss av. Det är viktig för Sverige!

Därför arrangerar vi för tredje året i rad en nationell konferens den 12 mars i Stockholm. En kraftsamling, initierat av våra fyra kommuner, med representanter från kommuner och organisationer från hela Sverige. Vårt enda fokus är hållbara vägar framåt och vi vill att fler antar utmaningen!

Vi ser även fram emot att få ta del av Mottagandeutredningens förslag och den kommande Arbetsmarknadsutredningen.  Vår förhoppning är att alla beslutsfattare och myndigheter ska se det som redan är självklart för oss, när beslutsprocessen och tillhörande förhandlingar nu drar igång:

Mer samarbete är rätt väg att gå. Det krävs samverkan på helt nya sätt, där resultaten och människan måste få stå i fokus, inte systemen.
Blocköverskridande långsiktiga beslut och lösningar som är avgörande för en utveckling framåt. 
En organisering som utgår från kommunernas perspektiv och inte statens.
En fördelning där alla kommuner tar sitt ansvar, där staten fördelar och sanktionerar.
Individualisering av mottagandet och ersättningsnivåer till kommunerna (då alla har olika förutsättningar som ålder och tid på arbetsmarknaden). 
Tidig kommunplacering för att säkerställa en effektiv väg in i vårt samhälle.    
Flexibla statsbidrag som klarar olika kommuners olika behov (exempelvis bristyrkesutbildningar och bostadsbyggande).

Parallellt med detta måste regeringen ge alla hårt belastade kommuner bra ekonomiska och planerings- och förändringsförutsättningar under övergången till de nya systemen. Resurserna finns men de måste användas strategiskt.

Sverige är ett fantastiskt land och vi ska ta vara på möjligheten att fler människor kommer hit! Vi behöver tillväxt för att överleva och bidra till hela Sveriges välmående. Våra kommuner tar vårt ansvar, men hela Sverige måste vara med och bidra.

Irja Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Lindesberg

Anna-Carin Magnusson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Nässjö

Dan Gabrielsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Falköping

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande (S) i Borlänge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NyanländaKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev