Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Rigidare regler skapar inte bättre integration

Integrering av nyanlända är ingen kostnad – det är en god investering. Främlingsfientligheten som förhindrar och försenar integration skapar däremot stora merkostnader och mänskligt lidande. Kristdemokraten Margareta Sidenvall är kritisk till KD:s nya flyktingpolitik.

Publicerad: 2 mars 2015, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nej Hägglund, tillfälliga uppehållstillstånd snabbar inte på integrationen.

Foto: Marc Femenia/TT


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadFlyktingmottagandeKristdemokraternaUppehållstillstånd

Med att ensidigt anse att nyanlända i Sverige behöver ”integreras” missar man poängen. Enligt Wikipedia betyder integration ”förening av skilda delar till en större helhet”.

Människor som lämnar sitt land, lyckas med en mycket strapatsrik resa och vågar närma sig ett främmande land och kultur har en initiativförmåga, flexibilitet och kreativitet utöver det vanliga. Det gäller att se möjligheterna vid integrering i ordets urspungliga bemärkelse. Ge och ta – lära av varandra.

Att människor från konfliktområden som söker sig till Europa har skäl till det borde vara uppenbart för varje klarsynt människa. Att Europa behöver invandring för sin fortsatta utveckling, borde vara lika uppenbart. Utan invandring skulle befolkningen i alla europeiska länder, på grund av låga födelsetal, minska och ge en skev befolkningspyramid.

Det talas ensidigt om kostnader när det gäller invandring, men alla människor ’kostar pengar’. En människa född i Sverige blir sällan närande förrän efter närmare 25 år. Det börjar med kostnader för mödravård och förlossning. Så kommer föräldraledighet, dagis, ledighet för sjukt barn, skola i tolv år följt av eftergymnasial utbildning. Om en invandrad person behöver stöd i 5-10 år är det mänskligt sett alldeles för lång tid, men ekonomiskt är det fortfarande rena vinsten.

Många nyanlända har traumatiska upplevelser bakom sig. För att ha kraft att utvecklas till sin potential är en välkomnande och trygg miljö fundamental. Det känns kontraproduktivt att erbjuda tidsbegränsat uppehållstillstånd. Många har levt i provisorium under flykt i månader upp till år. Att hotas att hamna i förlängt provisorium minskar chansen att få blomma ut till sin eget jag.

Integrering är ingen kostnad – det är en god investering, har någon sagt. Främlingsfientligheten som förhindrar och försenar integrering ger däremot stora merkostnader och mänskligt lidande.

Den så kallade dolda främlingsfientligheten leder till att människor gör omedvetna prioriteringar som missgynnar nyanlända. Forskning visar att utländskt namn ger betydligt sämre chanser att kallas till arbetsintervju trots ett bättre CV. God kompetens missas!

De som kommit till vårt land det senaste året är till 25 procent högskoleutbildade, men har stora svårigheter att komma in på arbetsmarknaden då validering av betyg försenas och pragmatiska genvägar verkar vara svårt. För en specialistläkare utom EU tar det i medeltal 3,2 år att få sin legitimation – för en icke specialist ännu längre. Ett av Kristdemokraternas nya förslag är att den som inte kommit i arbete inom tre år ska kunna skickas tillbaka till sitt land efter förnyad värdering om risker. Tänk så mycket kompetent arbetskraft Sverige missar när ansträngning läggs på sortering av människor i stället för en snabb och effektiv integreringsprocess.

Ett annat av KD:s förslag är att personer från ”säkra länder” ska snabbutredas och få vända åter redan efter 48 timmar. Det faller på sin egen orimlighet att göra individuella rättsäkra bedömningar under sådan tidspress med människor som efter en krävande resa är behov av både mat och vila.

Det är bra att integreringen äntligen börjat diskuteras – det gagnar alla. Men ska Sverige vara en solidarisk nation både mot dem som redan bor här och dem som söker sig hit, behöver vi se vad i människors attityder och i en tungrodd organisation som behöver förbättras och inte låta de nyanlända betala priset med rigidare regler för ett välkomnande.

Margareta Sidenvall, kristdemokrat i Gävleborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev