Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Regioner låter ukrainska flyktingar resa gratis

Publicerad: 3 mars 2022, 15:52

En miljon människor beräknas ha flytt Ukraina sedan Ryssland invaderade landet. Den största delen har tagit sig till Polen. Enligt Migrationsverket hade drygt 360 ukrainare sökt asyl i Sverige från krigsutbrottet fram till 28 februari.

Foto: Visar Kryeziu

Allt fler krigsflyktingar kommer till Sverige. Flera regioner låter nu ukrainska medborgare åka gratis i kollektivtrafiken.


Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Regionsamverkan Sydsverige och Öresundståg beslutade på torsdagen att ukrainare reser gratis i kollektivtrafiken om de kan visa upp pass eller giltig legitimation.

”Detta är vårt sätt att visa de ukrainare som tvingats fly från kriget och kommer till vårt land att de är välkomna hit”, säger Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik, i ett pressmeddelande.

Förutom Kalmar ingår Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Halland och Skåne i Regionsamverkan Sydsverige.

LÄS MER: Karlskoga redo hämta krigsflyktingar – ”Hjälper inte att bara prata”

Kommuner förbereder sig på olika sätt för att ta emot människor som flytt kriget. Gränspolisen i region Syd uppgav på tisdagen att allt fler ukrainska kvinnor och barn kommer till Sverige. Ett begränsat antal hade då uppgett till polisen att de söker asyl.

”De allra flesta som kommer från Ukraina har etablerade kontakter i Sverige och planerar att stanna hos familj eller vänner tills situationen förhoppningsvis förbättrats i Ukraina”, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd, i ett pressmeddelande.

SR och SVT rapporterar att allt fler ukrainare kommer med färja till Karlskrona – på tisdagen ska runt 90 människor ha anlänt. 

– Jag vet inte riktigt hur jag mår. Det har varit en svår vecka, men nu är vi utom fara. Vi fick stanna i skogen i 14 timmar vid gränsen mellan Ukraina och Polen, det var väldigt kallt, säger Skajste Rumyantsev, vars mamma bor i Sverige, till P4 Blekinge

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev