Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Regeringen vill avveckla ebo-lagen: ”Lett till segregation”

Publicerad: 11 januari 2022, 15:37

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill avveckla ebolagen. En befintlig utredning får nu ett tilläggsdirektiv för att utreda hur det ska gå till. Det säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).


Ämnen i artikeln:

MigrationEbo-lagenFlyktingmottagande

Den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, innebär att en asylsökande som kommer till Sverige kan välja att ordna sitt boende på egen hand.

Lagen infördes 1994 och gjorde det möjligt för asylsökande att ordna eget boende i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

– Syftet med reformen var bland annat att mottagandet skulle präglas av egen valfrihet och ökat eget ansvarstagande. Men det har lett till ökad segregation och ojämlikhet, säger Anders Ygeman på en pressträff på tisdagen.

– Ofta har de asylsökande bosatt sig i områden med stora socioekonomiska utmaningar i storstadsregionerna. Det har försvårat integrationen.

LÄS MER: Därför kan Eskilstuna inte säga nej till nyanlända 

Regeringen vill nu avveckla ebo, i enlighet med Socialdemokraternas beslut på kongressen i höstas, enligt Anders Ygeman. Ett första steg blir ett tilläggsdirektiv till utredningen ”Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande” att se över vilka åtgärder som bör vidtas.

Direktivet ska beslutas i början av detta år, enligt ministern, och utredningen ska vara klar till hösten.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev