Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Regeringen täcker inte vad ensamkommande kostar

Regeringens tillfälliga kommunbidrag är för lågt i förhållande till de verkliga kostnader kommunerna har för att ta på sig Migrationsverkets ansvar för de asylsökande ensamkommande. Det är som att ge oss en kvartsfull tank med bensin när man skulle behöva full tank för att nå ända fram till slutmålet, menar 13 KD-politiker.

Publicerad: 14 november 2017, 13:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen prioriterar skatterabatter för fackmedlemmar framför de ensamkommandes välgång.

Foto: Lars Brundin, TT


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeFlyktingmottagandeKommuner

När ensamkommande asylsökande fyller 18 år övergår ansvaret för dem från kommunerna de placerats i till Migrationsverket. I praktiken innebär det ofta att de asylsökande ungdomarna flyttas till någon av Migrationsverkets anläggningar, som i de flesta fall ligger långt bort från de kommuner där de bott.

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt kommunbidrag för att lösa problemet, men detta bidrag är väldigt lågt i förhållande till de verkliga kostnader det skulle medföra för kommunerna att ta på sig Migrationsverkets ansvar för de asylsökande ungdomarna. Det är som att ge oss en kvartsfull tank med bensin när man skulle behöva full tank för att nå ända fram till slutmålet.

Det är ett hån mot oss kommunpolitiker som måste ta de verkliga konsekvenserna av regeringens oansvariga politik.

Vi kristdemokrater förespråkar en human men samtidigt realistisk politik. Vi ser dessa unga ensamkommande asylsökande ungdomar som flytt ifrån krig, förtryck och tortyr. Vi ser hur de skapar sig nya liv i våra kommuner med utbildning, språk och nya bekantskapskretsar. Vi ser deras behov av stabilitet och vi ser de stora konsekvenserna som det innebär för ungdomarna att flyttas runt mellan olika instanser.

Samtidigt är de kostnader som kommunerna ska täcka orimliga i förhållande till den ersättning vi får av regeringen. I stället för att prioritera dessa utsatta människor väljer regeringen i sin budget att bland annat lägga 2,6 miljarder kronor per år på en skatterabatt för medlemmar i fackliga organisationer och från 2019 drygt en halv miljard kronor per år på filmstödet.

Vi kristdemokrater tror på att ta ansvar för vår ekonomi och vårt land, på alla nivåer. Som kommunpolitiker har vi ett stort ansvar, men då krävs det att regeringen också tar sitt ansvar.

Vi kommuner kan inte fortsätta köra med en kvartsfull tank i bilen och inte låtsas om problemen. Fortsätter vi så kommer vi att få motorstopp. Regeringen måste tänka om och stå för de verkliga kostnaderna för att låta de asylsökande ungdomarna bo kvar i kommunerna även efter 18-årsdagen. Det kräver en regering som vågar prioritera i stället för att föra en naiv och oansvarig politik som inte fungerar i verkligheten.

Marie Litholm (KD), gruppledare i Haninge

Stefan Dayne (KD), gruppledare i Botkyrka

Janne Stefanson (KD), gruppledare i Upplands-Bro

Karsten Bjärbo (KD), gruppledare i Sigtuna

Antonella Pirrone (KD), gruppledare i Nynäshamn

Maria Bohman (KD), kommunalråd i Sundbyberg

Anna Lund (KD), gruppledare på Tyresö

Samuel Klippfalk (KD), Kommunalråd i Solna

Stig Nyman (KD), Gruppledare i Vallentuna

Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd i Nacka

Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd i Sollentuna

David Winerdal (KD), gruppledare i Södertälje

Karl Henriksson, kommunalråd i Huddinge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev