Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Regeringen sviker världens kvinnor

I regeringsförklaringen 2014 proklamerade Stefan Löfven att Sveriges nya regering är en feministisk regering. Nu har samma regering presenterat en rad direkt kvinnofientliga förslag riktat mot bland annat världens mest utsatta kvinnor, skriver Amanda Kanange, vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Storstockholm.

Publicerad: 4 december 2015, 13:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringens förslag är kvinnofientliga och drabbar världens mest utsatta kvinnor. \


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikJämställdhetFlyktingmottagandeFeminismMigrationNy asylpolitik

Miljöpartiets och Socialdemokraternas migrationspolitiska paket innebär en enorm begränsning av anhöriginvandringen. Det är förödande för de kvinnor som är fast i terrorns våld eller i otrygga flyktingläger. Vår feministiska regering kommer att bidra till att just flyktingkvinnornas livsvillkor och möjligheter nu kraftigt försämras.

Enligt Migrationsverkets statistik är cirka 75 procent av de som sökt asyl i Sverige under 2015 män och av de cirka 23 300 ensamkommande barn som har sökt asyl i Sverige mellan januari och oktober i år är endast omkring 2000 flickor.

UNHCR uppskattar att det finns ungefär 50,2 procent män och 49,8 procent kvinnor på flykt i världen i dag. Snedfördelningen av kön i Sveriges flyktingmottagande beror på det simpla faktumet att män har bättre förutsättningar att klara sig på den påfrestande och livsfarliga resa som en flykting måste ge sig ut på för att ta sig till Europa.

Till exempel är männen ofta fysiskt starkare och det leder till att det dör fler kvinnor och barn innan de lyckas ta sig hit. Därför väljer många familjer att skicka männen på resan samtidigt som kvinnorna stannar med barnen för att sedan se till att de kan komma hit på en säker väg. Männen, som har de bästa förutsättningarna att klara sig, riskerar sina liv för att sedan genom familjeåterförening se till att resten av familjen kan flygas hit så att de ska slippa att riskera sina liv.

Med regeringens besked försvinner rätten till familjeåterförening för gruppen “alternativt skyddsbehövande” med temporära uppehållstillstånd, majoriteten av flyktingar från Syrien som får beviljat asyl faller nu inom den gruppen.

Regeringen menar att vi behöver andrum; att kommunerna behöver tid att förbättra sitt mottagningssystem för att mottagandet ska kunna ske på ett “värdigt sätt”.

Det är orimligt, det absoluta minimum vilket skulle kunna erbjudas i Sverige är bättre än levnadsstandarden som kvinnorna och barnen någonsin tvingas utstå i flyktinglägren eller kvar i Syrien. Särskilt med tanke på att de som lämnas ensamma kvar är ännu mer utsatta i de starka patriarkala förhållandena som råder i lägren.

Nu kommer fler kvinnor tvingas ut på denna livsfarliga resa där sannolikheten att de klarar sig är mindre än sannolikheten för att de kommer att sexuellt utnyttjas i någon form under resans gång.

De kvinnor som inte förmår att riskera sitt och sina barns liv kommer att bli kvar i flyktingläger. Där är resurserna knappa, risken att utsättas för grova sexuella övergrepp enorm, kvinnor tvingas livnära sig på prostitution och flickor säljs som slit-och-släng fruar.

Det är numera enkelt för partier att kalla sig feministiska. Det som återstår är att vara feminist i praktiken och inte bara i retoriken. Anhöriginvandringen är många kvinnors främsta chans att lyckas ta sig till en bättre framtid, denna möjlighet begränsas nu kraftigt. Vår så kallade feministiska regering lämnar världens mest utsatta kvinnor i sticket.

Amanda Kanange, vice distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News