Integration & segregation
Punktinsatser stoppar inte våldet i våra förorter
Häromdagen presenterade Stockholms finansborgarråd en satsning på 19 miljoner kronor för insatser i Järvaområdet. Det är välkommet. Men det räcker inte långt för att rå på det allt grövre våldet mellan ungdomsgängen. Vad som behövs är nationella insatser för att komma till rätta med områdets enorma segregationsproblematik.
Publicerad: 20 december 2016, 14:23
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Tillsätt en kriskommitté bestående av experter, politiker och civilsamhället, som tillsammans arbetar för att för att komma till bukt med det ungdomsrelaterade våldet, föreslår Kahin Ahmed. Foto: Claudio Bresciani/TT
Som Rinkebybo känner jag stor frustration, besvikelse och total maktlöshet över de barbariska dödsskjutningarna på kafé Mynta i Rinkeby i början av december, då två unga bröder miste livet. Jag vill uttrycka min djupaste sympati och kondoleanser till familjen.
Det ungdomsrelaterade våldet har blivit allt grövre under de senaste åren och våldet drabbar inte bara de rivaliserande ungdomarna, utan även deras familjemedlemmar och andra boende. Våldet har skapat en känsla av otrygghet. Vi oroar oss idag för våra barn som leker ute på gårdarna.
Järvaområdet är socioekonomiskt missgynnat, och problematiken märks inom alla områden: sämre skolresultat, bostäder med en alarmerande trångboddhet, låg sysselsättningsgrad. Sammantaget en produkt av misslyckade integrationsinsatser som pågått i decennier. Att växa upp i ett utanförskapsområde innebär att det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, och risken att hamna i permanent utanförskap är stor.
Undermåliga skolresultat, i kombination med brist på framtidstro, är en av många faktorer för framväxten av ungdomsgäng. I brist på känslan av samhällstillhörighet tappar ungdomarna respekten för samhällsordningen och i värsta fall begår de brott för att dels få status i gänget och dels uppmärksamhet från allmänheten.
Karin Wanngårds (S) 19 miljoner är välbehövliga, men de kommer inte att rå på den integrationsproblematik som Rinkeby brottas med. Summan ter sig också lite skrattretande i förhållande till de 226 miljoner som Stockholm stad lägger på konferenser och kurser (Aftonbladet 7/12). Menar man verkligen allvar med att vilja komma tillrätta med problematiken behövs insatser på nationell nivå.
■ Tillsätt en kriskommitté bestående av experter, politiker och civilsamhället, som tillsammans arbetar för att för att komma till bukt med utanförskapet och det ungdomsrelaterade våldet.
■ Flytta viktiga samhällsfunktioner till förorten.
Till exempel hade flytten av Diskrimineringsombudsmannen, som stoppades, kunnat ge förorten ett ansikte utåt och samtidigt skapat arbetstillfällen. En statlig myndighet i förorten skulle också gynna lokala näringsidkare. Argument som att det är för dyrt, eller inte uppfyller krav på tillgänglighet, håller inte (Alice Bah Kuhnke i SVT 2015).
■ Fler traineejobb inom bristyrken såsom vård, restaurang- och byggbranschen för ungdomar. Under valrörelsen lovade regeringen 31 000 traineejobbplatser. Var tog de vägen?
■ Fler lärlingsplatser, praktik och utbildning, som leder till jobb.
■ Satsa på att vända de sjunkande skolresultaten i förorterna, genom att attrahera och rekrytera lärare med spetskompetens i sina ämnen i förortsskolor.
■ Prioritera ordning och reda i båda klassrummen och skolmiljö. Till exempel genom att anställa flera ordningsvärdar från civilsamhället, helst från föräldragrupper och skötsamma ungdomar i området.
■ Förstärk civilsamhällets roll.
■ Satsa på sociala rehabiliteringsinsatser för avhoppare från gäng.
■ Skärp straffen för vapeninnehav och stärk gränspolisens roll för att stoppa vapensmuggling till landet.
För varje dag som går utan insatser för att få stopp på det ungdomsrelaterade våldet som härjar i vårt område ökar risken för att fler skötsamma medborgare får betala med sina liv.
Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare, ersättare (M) i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.