tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Problemen skyfflas över på kommunerna”

Kommunpolitiker från höger till vänster borde kunna enas om att regeringens lösning för ensamkommande som fyllt 18 år inte är långsiktigt hållbar utan mest ett försök att skyffla över problemen och kostnaderna på kommunerna, skriver Karl Henriksson (KD) kommunalråd Huddinge.

Publicerad: 28 november 2017, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kristdemokrater har alltid stått upp för människans okränkbara värde – det gäller även ensamkommande asylsökande som fyller 18 år.” Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeKommuner

SLUTREPLIK Ulla Hoffmann (V) går i repliken ”Ni tvingar unga att sova i trappuppgångar” till hårt angrepp och misstolkar mig och en rad andra kristdemokratiska kommunpolitiker som i en debattartikel tycker att regeringen borde ta sitt ansvar för asylsökande som fyllt 18 år.

Hoffmann beskriver de konsekvenser det får när de asylsökande tvingas bryta upp från sin tillvaro för att antingen flytta till Migrationsverkets boenden eller på egen hand ordna ett boende. Vi kan konstatera att båda är överens om problemet, men vi delar inte Hoffmanns nöjdhet med den lösning som den vänsterpartistödda regeringen presenterat.

Det tillfälliga kommunbidraget som regeringen delar ut till kommunerna räcker, precis som Ulla Hoffmann säger, till 4 000 kronor per månad i hyra för ett rum under ett år – om man ens hittar ett sådant alternativ på Stockholms överhettade bostadsmarknad. Men de verkliga levnadsomkostnaderna är förstås betydligt högre. Socialtjänstlagens regler om skälig levnadsnivå inkluderar även mat, kläder, nödvändiga transporter, förbrukningsvaror, hälsa och hygien, fritid, telefon, el och hemförsäkring. Att låtsas som om det skulle räcka med pengar till hyran är direkt ohederligt.

Inte heller är det en bra lösning att locka ungdomar att lämna Migrationsverkets system, som Ulla Hoffmann förordar. Om de får uppehållstillstånd skulle det innebära att de helt på egen hand förväntas ordna sitt boende, till skillnad från de som bott hos Migrationsverket, där kommunerna under en tvåårsperiod får ansvar för att ordna bostad åt dem.

Kommunpolitiker från höger till vänster borde kunna enas om att regeringens lösning inte är långsiktigt hållbar utan mest ett försök att skyffla över problemen och kostnaderna på kommunerna. Det handlar inte om att vi kristdemokrater ”bara ser siffror i kolumner” utan om att vi vill se en human politik som fungerar i praktiken. Därför kommer vi att fortsätta kräva att staten tar sitt ansvar och ger möjlighet för 18-åriga asylsökande att bo kvar utan att minska deras trygghet.

Vi kristdemokrater har alltid stått upp för människans okränkbara värde – det gäller även ensamkommande asylsökande som fyller 18 år.

Karl Henriksson, kommunalråd (KD) Huddinge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev