fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Ovanåker tar ställning för flyktingar i Europas läger – ”Behövs en motröst”

Publicerad: 1 oktober 2021, 10:16

”Den politik som förs nu är inte den enda rätta” säger Yoomi Renström (S), ordförande i Ovanåkers kommunfullmäktige. Foto: Per Trané

Ovanåker har förklarat sig som säker hamn för flyktingar. ”I dagens politiska invandringsdebatt behövs en motröst” säger fullmäktiges ordförande Yoomi Renström.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeMigrationMigrationspolitikFlyktingpolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Som första kommun i Sverige ställer sig Ovanåker bakom ett initiativ från en rad tyska städer som deklarerat att de ska vara ”säkra hamnar” för flyktingar. De har förklarat sig villiga att ta emot främst minderåriga asylsökande som befinner sig i överfulla flyktingläger i Grekland. 

För Ovanåkers del handlar deklarationen dock inte om att i praktisk handling ta emot personer som fått asyl i ett EU-land och ska vidarebosättas i ett annat land inom EU. Kommunfullmäktiges ställningstagande ska snarare ses som ett inlägg i debatten om nivån på invandringen till Sverige.

– Det här är en röst på den lokala nivån som säger att alla inte ser invandringen som ett stort problem. Den politik som förs nu är inte den enda rätta, säger Yoomi Renström (S) som är ordförande i Ovanåkers kommunfullmäktige.

Hon anser att de som vill begränsa invandringen är de som hörs mest, men att det i kommunerna finns många politiker som vill se en generösare migrationspolitik.

– Alla står inte på barrikaderna för en tuffare flyktingpolitik, säger hon.

Men många kommuner har ju slagit larm om att de inte klarar ett fortsatt stort flyktingmottagande?
– De behöver stöd kring integration och mottagande. Men vi står inför en brist på arbetskraft och kompetens, som vi inte löser genom att strama åt flödet av människor som kommer hit. Jag tycker att diskussionen är helt felvänd och känner en stor frustration.

Yoomi Renström anser att Ovanåker lyckats bra med att hjälpa nyanlända till arbete och har fått ner den höga arbetslösheten bland kommuninvånarna.

Nu hoppas hon att fler kommuner ska inspireras av Ovanåker och ta ställning för en mer välkomnande inställning till asylsökande.

– Allt börjar med ett första steg. Jag tror inte att ens Greta anade att hon skulle kunna påverka hela världens klimatpolitik när hon satte sig ner utanför riksdagshuset.

LÄS MER: Tillfälligt flyktingstöd ger långsiktiga problem.  

LÄS MER: Agenda 2030: Så ligger din kommun till i rankningen - ”Visar något jag är rädd för”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev