tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Otryggheten förhindrar Göteborgs utveckling

Ett hållbart och tryggt samhälle byggs av fungerande skolor, nära vård, rikligt föreningsliv och framgångsrika företag. Men den rådande otryggheten i Göteborgs utsatta områden utgör ett hinder för detta. Därför behöver staden ett nytt ledarskap som både ser utmaningarna och har lösningarna, skriver Mikail Yüksel (C).

Publicerad: 5 april 2018, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utvecklingen i Göteborg behöver vändas. Foto: Elin Sandell/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

CenterpartietSocialdemokraternaSegregationBrottslighetGöteborg

Ett 24-årigt socialdemokratiskt styre i Göteborg har resulterat i en segregerad stad där många invånare i förorterna känner sig både svikna och isolerade från samhället. Staden har dessutom gjort sig känd för gängkriminalitet, dåliga skolresultat i förorterna och sociala problem i stadens största galleria Nordstan.

För ett par veckor sedan besökte jag polisstationen på Hisingen för att få inblick i hur vardagen ser ut. Polisen på Hisingen har lyckats vända utvecklingen gällande antalet skjutningar. Antalet konstaterade skjutningar har minskat varje år sedan 2014, men mycket arbete återstår. Gängkriminaliteten förstör fortfarande tillvaron för många göteborgare.

Ett hållbart och tryggt samhälle byggs av fungerande skolor, nära vård, rikligt föreningsliv och framgångsrika företag. Men den rådande otryggheten i stadens utsatta områden är ett hinder för detta. Utsattheten i Göteborgs förorter går inte att vända med hjälp av enskilda insatser. Det behövs en rad åtgärder inom flera områden:

■ Öka den polisiära närvaron i stadsdelarna. Med erfarna poliser som stannar länge på samma plats är det lättare att jobba långsiktigt med kontaktskapande, brottsförebyggande och med ökad trygghet. Vi vill att varje göteborgare ska känna till den lokala polisen i sin stadsdel och ha förtroende för dem.
■ Höj både statusen och lönen, lätta arbetsbördan och förbättra arbetssituationen för polisen generellt. Det är viktigt att polisen får möjligheten att fokusera på polisiära insatser. Centerpartiet vill därför skjuta till pengar för att till exempel göra det möjligt att anställa fler.
■ Förebygg problemen i ett tidigt skede. Det behövs skolor som inte överger eleverna så att alla går ut med fullständiga betyg. 
■ Lär av goda exempel där brottsligheten sjunkit. Ta Gamlestaden som ett exempel. För något decennium sköt brottsligheten i höjden. Till följd av en positiv stadsutveckling har den sjunkit kraftigt de senaste åren och stadsdelen har haft en stor inflyttning av barnfamiljer. En stad som byggs med en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och hus med lokaler i bottenplan gör att fler människor rör sig i områden fler tider på dygnet. Det skapar naturligt lokala förutsättningar för sammanhållning och trygghet.
■ Underlätta för företag och som vill etablera sig. Centerpartiet vill förenkla för företagare att etablera sig i hela Göteborg och bygga nya verksamheter. Då behövs minskat regelkrångel och ökade förutsättningar för både små och stora företagare att slå rot här.

Trots att de har haft chansen i över två decennier har de rödgröna inte kunnat bryta de bakomliggande orsakerna till otryggheten och segregeringen. Göteborg behöver ett nytt ledarskap som både ser utmaningarna och har lösningarna.

Mikail Yüksel, toppkandidat till riksdagen, vice ordförande för Centerpartiet Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev