Integration & segregation
”Oskuldskontroller är sexuellt förtryck”
Kalla Faktas avslöjande om att det förekommer oskuldskontroller på vårdcentraler i bland annat Malmö måste få omedelbara konsekvenser. Dessa kontroller är ett tydligt sexuellt förtryck av unga kvinnor och sätter hela vårdens trovärdighet på spel hos de drabbade.
Publicerad: 7 oktober 2015, 07:58
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Att vårdenheter utför oskuldskontroller sätter hela vårdens trovärdighet på spel hos de drabbade.
Redan innan tv-programmet Kalla Fakta var slut hade jag skickat mail till den politiska ledningen och tjänstemannaledningen för Skånes Universitetssjukhus för att få alla fakta på bordet kring de oskuldskontroller som programmet visade sker på vårdcentraler i Malmö.
Jag är ledamot i nämnden för Skånes Universitetssjukhus som även har ansvaret för offentliga vårdcentraler i Malmö-Lundaområdet. Nämnden ska ha möte nästa vecka och jag har krävt svar på bland annat följande frågor:
• Vilka avtal har vi med vårdcentralen som Kalla Fakta visar utför oskuldskontroller?
• Arbetar medarbetaren från programmet även inom Region Skåne?
• Vilka uppgifter har i så fall medarbetaren?
• Kan vi garantera att inga oskuldskontroller sker inom vår egen organisation i Region Skåne?
Låt oss vara tydliga: Att utföra oskuldskontroller är sexuellt förtryck i all sin kalla omänsklighet.
Det är helt oacceptabelt att denna form för sexuellt förtryck utförs av vårdenheter som har avtal med Region Skåne. Jag förväntar mig alla kort på bordet och att det får tydliga konsekvenser för både den personal och den vårdcentral som medverkar till förtryckande och absurda oskuldskontroller.
Region Skåne och vården som utförs i vårt namn får aldrig medverka till att kvinnor inte kan leva ett fritt liv, sexuellt som på alla andra vis. Det är helt avgörande för att vi ska leva upp till vårt syfte och våra visioner om allas lika värde.
Att vårdenheter utför oskuldskontroller sätter hela vårdens trovärdighet på spel hos de drabbade. Det kan på sikt få ännu mer långtgående konsekvenser än vad de drabbade redan har fått utstå. Hur en läkare kan välja att stå på förtryckets sida mot den som utsätts för tvång går över mitt förstånd.
Att Aleris, som äger åtminstone vårdcentralen som Kalla Fakta besökte i Stockholm, inte ville ställa upp i Kalla Fakta är en skymf mot de kvinnor som deras medarbetare har misskött sitt ansvar gentemot. Jag förväntar mig, som övriga svenska folket, ett svar från Aleris på hur de tänker reparera sitt förtroende hos de drabbade och hos vården.
Därefter kan de även fundera på hur de vill reparera förtroendet hos oss politiker som kämpat för att försvara privata aktörer inom vården. Men det är långt mindre viktigt än att de tar sitt ansvar gentemot de unga kvinnor de har svikit.
Nu har vi tydliga väldokumenterade bevis som på film visar att det finns läkare och vårdcentraler som bidrar till att förtrycka unga kvinnor. Låt oss nu tillsammans se till att det blir en väldigt kort parentes i svensk vård.
Niels Paarup-Petersen, ledamot (C) regionfullmäktige Skåne
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.