Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Orimligt att tjäna grova pengar på flyktingbarn

Ska man ta hand om människor som är riktigt utsatta som flyktingar och flyktingbarn – då fungerar inte marknadstänkandet. Ett mycket tydligt exempel på det är Mölndals kommun som av ett privat företag hyr en etta till ensamkommande flyktingbarn för nästan 70 000 kr i månaden. Det visar att dagens system är orimligt.

Publicerad: 8 maj 2015, 11:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

V tycker att det är fullständigt orimligt att ekonomiska vinster går före barns bästa.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeBostadsbristenHVBVinster i välfärdenEnsamkommande

I dagens Sverige, med skriande bostadsbrist i merparten av Sveriges kommuner, kan man tjäna grova pengar på utsatta människors behov av tak över huvudet. Ensamkommande flyktingbarn och ungdomar är högvilt för entreprenörerna.

Ett exempel är Rickard Weber, ägare till företaget Caremore Migration AB, som hyr ut en lägenhet så liten att det är löjligt, till det vansinniga priset 68 850 kronor – i månaden. I det här fallet är det Mölndals kommun som hyr av Caremore Migration och skattebetalarna som står för notan. När han får frågan svarar Weber själv att det är fullt rimligt att göra en ”marknadsmässig vinst”.

Det tycker inte Vänsterpartiet. Vi tycker att det är fullständigt orimligt att ekonomiska vinster går före barns bästa. När flyktingar kommer till Sverige ska de få den hjälp och det stöd de behöver och det ska finnas anständiga bostäder. Där människors trygghet står i centrum hör ekonomisk vinst inte hemma.

Vårt mål är att det privata vinstintresset ska bort från flyktingmottagandet. För att komma dit måste vi se till att det finns tillräckligt med bra boenden, det gör det inte i dag. Därför krävs både rejäla satsningar på att bygga bostäder som människor har råd att bo i och åtgärder för att skapa ett bättre flyktingmottagande.

Kommunerna behöver äga och förfoga över den här typen av boenden själva. Ett viktigt led är att involvera samtliga Sveriges kommuner: alla ska vara skyldiga att ta emot flyktingar och planera för ett flyktingmottagande. Flyktingmottagning är en angelägenhet för hela landet. Det ska inte gå att välja bort, lika lite som man kan välja bort skola eller äldrevård.

I hem för vård och boende, HVB, placeras barn och unga som på grund av olika problem inte kan bo hemma.  Det kan handla om missbruk, vissa neuropsykiatriska diagnoser eller sociala problem. I dag bor även många ensamkommande flyktingbarn på HVB. HVB drivs ofta i privat regi och det är inte sällan som det är stora vinster inblandade. Vi tycker inte att HVB ska få drivas med vinstintresse. HVB ska kunna gå att lita på; det ska vara omsorg om barn och ungdomar, inte vinster för riskkapitalbolag.

Konkret här och nu vill vi:

1) Bygga upp ett statligt fastighetsbolag som tar fram passande anläggningsboenden med hög kvalitet. På så vis tränger vi ut vinstintresset, både de lokala lycksökarna och de stora riskkapitalägda koncernerna.

2) Höja kraven för att få driva HVB-hem; satsa mer resurser och öka kommunernas möjlighet att följa de placerade, så att de får bra vård och boende. De vinstdrivna bolag som finns i dag får en viss övergångsperiod på sig att ombilda sig till exempelvis aktiebolag utan vinstintresse.

3) Utforma alternativ till HVB för ensamkommande flyktingbarn.

Jag instämmer i vad vår partiledare Jonas Sjöstedt sa när han fick kommentera de vinster som privata entreprenörer gör på ensamkommande flyktingbarn - att det är så enkelt att vissa saker i livet inte passar för marknaden. Ska man köpa tandkräm och skor då är marknaden perfekt, men ska man ta hand om människor som är riktigt utsatta som flyktingar och flyktingbarn – då fungerar inte marknadstänkandet.

Svårare än så är det inte.

Christina Höj Larsen, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev