Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Oppositionen: Sanningen är att Täby inte ens försökt

Den borgerliga majoriteten i Täby säger nej till att ta emot anvisade flyktingar med uppehållstillstånd. Det är sorgligt och skamligt. I stället för att obstruera: Sätt igång och planlägg för tillfälliga bostäder, behåll de kommunala hyresrätter som finns, bygg hyresrätter med rimliga hyror på kommunens egen mark och be Täbyborna om hjälp.

Publicerad: 16 november 2016, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I stället för att obstruera: Sätt igång och planlägg för tillfälliga bostäder och be Täbyborna om hjälp, skriver oppositionsrådet Annica Gryhet (S).

Foto: Jonas Ekströmer, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikKommunerFlyktingar till kommunerna

Den borgerliga majoriteten i Täby kommun har nu stängt dörren till Täby. I måndags beslutade den att sända en skrivelse till Migrationsverket och regeringen om att kommunen inte avser att ta emot fler nyanlända med uppehållstillstånd i år. Majoriteten anser att andra kommuner fortsättningsvis får ta Täbys del av integration och välkomnande av nyanlända. Täby har hittills i år tagit emot cirka 100 och har tilldelats 273 personer.

Det är sorgligt och skamligt. Från Socialdemokraterna i Täby tar vi avstånd från såväl den verklighetsbeskrivning som kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) gör; att kommunen uttömt alla möjligheter och att inget mer går att göra. Alla kommuner har en utmanande situation med att få fram bostäder och bomöjligheter till de fått en fristad i vårt land. Det handlar i det här läget inte om att sätta sig ner på rumpan och säga att det inte går, utan om att i stället ta i från tårna. Alla kommuner har en utmanande situation.

borde den givna slutsatsen vara även för de borgerliga i Täby: att nu hjälps vi åt. I stället kan vi se att Täbys moderatledda ledning sedan hösten 2015 har arbetat med flyktingfrågan i vår kommun i en mycket maklig takt. Detta trots att alla borde förstått och haft inriktningen klar, att det här löser vi tillsammans, redan innan bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016.

Täby kommun har historiskt sätt utmärkt sig genom att ta emot mycket få nyanlända. Det har bedrivits en medveten bostadspolitik som inte bara utestängt nyanlända, utan även unga, studenter och de som inte har råd att köpa ett eget ägt boende.

Vi kan nu konstatera att det senaste året har mer energi har gått åt till att debattera i media att inget går, än att sätta fart och försöka hitta lösningar. Samtidigt har de borgerliga i kommunen beslutat att riva det sista kommunala hyresrättshuset. Detta efter att man redan 1998 beslutade att helt göra sig av med kommunala Täbyhus.

Utifrån detta läge konstaterar majoriteten vidare att det inte ens är någon idé att ansöka om att bygga modulbostäder, för de kommer säkert överklagas alternativt inte godkännas av länsstyrelsen.

Så det gick inte heller. Fråga Täbyborna om hjälp med att hyra ut rum gör man inte heller och bostadsrätter vill kommunen inte heller täcka upp med i större mängd. Att återigen börja bygga upp ett eget bestånd av lägenheter är uteslutet. Inget går.

Men, Täby kommun är en av landets mest välmående kommuner med låg arbetslöshet, stark ekonomi och stora egna marktillgångar. Täby kommun äger cirka 40 procent av kommunens egen yta. Ekonomi finns, mark finns, de ideella krafterna är många.

Så i stället för att obstruera: Sätt igång och planlägg för tillfälliga bostäder, behåll de kommunala hyresrätter som finns, bygg hyresrätter med rimliga hyror på kommunens egen mark och be Täbyborna om hjälp.  Väck det kommunala bostadsbolaget till liv igen. Det tjänar hela Täby på. Våga agera på såväl kort och lång sikt och tänk nytt! Nu behövs politiskt ledarskap och vilja.

I stället hörs att de nyanlända får bo någon annanstans. För de nyanländas egen skull sägs det, det påstås att de inte skulle få ett värdigt boende här i Täby.

Så talar den som inte vill. Som slutat försöka.

Annica Gryhed, oppositionsråd (S) Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev