Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Öppna gränserna – vi behöver fler unga!

Vi tvingas se hur den kompetens vi byggt upp och de möjligheter våra nyanlända skulle kunnat ha hos oss raseras genom regeringens agerande - ett inhumant resursslöseri. Efter en diskussion med Migrationsverket har vi nu fått till en tillfällig lösning, men det räcker inte, skriver Pajalavänstern.

Publicerad: 28 februari 2018, 04:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeFlyktingmottagandeFlyktingpolitikMigrationsverket

Pajala kommun har tagit emot ensamkommande barn som flytt från krig och terror. Pajala kommun har också tagit emot en stor mängd asylsökande för att ge dem en trygghet och en hemvist med möjligheter. Många av dessa barn och familjer har rotat sig i kommunen, går i skolan och visar goda resultat och ett stort intresse för att lära sig. De spelar fotboll och har kommit in i en gemenskap som lagidrott ger. De har lärt sig svenska och börjat tro på en trygg framtid.

Nu har dessa barn fyllt 18 år, eller blivit åldersuppskrivna av Migrationsverket, och betraktas som vuxna. Det medför att de kan få avslag på sina asylansökningar och utvisas tillbaka till krig och elände till ett land där många saknar familj, släkt eller andra kontakter. Dessutom förändras även Pajala kommuns ansvar, oavsett om deras asylärenden är avgjorda eller ej. De mister sina EKB-platser och placeras av Migrationsverket bland äldre asylsökande på annan ort, någonstans i Sverige, de flyttas runt från kommun till kommun med kort varsel och mitt i skolterminen. Detta gäller även barn som bor med sina familjer och sökt asyl i Sverige. Familjer som upplevt fasansfulla saker och som efter kanske mer än 1-2 år i Pajala kommun äntligen kunnat börja tro på en framtid igen.

Barnen mister den gemenskap de blivit en del av under dessa år i Pajala och den trygghet de nu har kunnat bygga upp. Fotbollslaget mister en spelare och skolan tappar en elev! Kommunen tappar en presumtiv medborgare som vill bo och arbeta i vår kommun. Vad som händer med de här människorna kan vi bara spekulera i men återigen har deras värld rasat samman med psykisk ohälsa och självmordsbenägenhet som följd. Den trygghet som Sverige stoltserat med att kunna ge våra medmänniskor och framförallt de barn som kommit hit på egen hand utan sina föräldrar, är som bortblåst.

Efter intensivt arbete med att försöka påverka Migrationsverket samt hitta lösningar i kommunen, nåddes under måndagskvällen ett samförstånd som ger barnfamiljer och ensamkommande som redan befinner sig i Pajala en möjlighet att bo kvar terminen ut.

Det är en bra början, men det räcker inte.

Vår kommun har byggt upp en god kompetens och beredskap att ta emot, välkomna och integrera de nyanlända och särskilt de unga, så att de kommer in i ett sammanhang och kan slå rot i Pajala. De behöver en trygg plats att återstarta sina liv och vi behöver dem för att kunna få fler medborgare som väljer att bo och verka hos oss. Så förutom den humanitära orsaken som givetvis är den primära så ser vi också behovet av att ta emot och få fler människor till vår kommun.

Pajala har Sveriges äldsta befolkning, vi behöver fler unga människor som ska ta vid när pensionsavgångarna blir fler och fler. Mångfald i Pajala kommun är inte bara berikande, det är helt naturligt och helt nödvändigt. Att se den kompetens vi byggt upp och se de möjligheter våra nyanlända kan få hos oss totalt raseras genom Regeringens och Migrationsverkets agerande är fullständigt inhumant och resursslöseri.

För att förhindra att asylsökande 18-åringar skall behandlas på detta sätt, måste Sveriges regering underlätta för kommunerna och låta ungdomarna bo kvar tills asylprocessen är avslutad. För att motverka den brist på arbetskraft som blir allt mer akut så måste Sverige öppna sina gränser igen. Att slita upp ungdomar från deras trygghet skapar bara oro och strider mot grundläggande krav på empati och medmänsklighet. Sverige, Regering och Migrationsverket! Sluta behandla människor som boskap och låt barnen och familjer stanna kvar i vår kommun.

Linda Jonsson, ordförande Pajalavänstern

Maria Alldén, Pajalavänsterns styrelse

Karl Lauri, Pajalavänsterns styrelse

Carolina Suikki, Pajalavänsterns styrelse

Hans-Erik Fors, Pajalavänsterns styrelse

Monika Lind, Pajalavänsterns styrelse

Anna K Kostet, Pajalavänsterns styrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev