Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Oklart om barnhemsbarnen i Essunga får bo ihop

Publicerad: 26 april 2022, 09:49

”Ukraina som stat har uttryckt att man önskar att barnhem som flyr ska få förutsättningar att också komma tillbaka som barnhem”, berättar Björn Franke, socialchef i Essunga.

Foto: Essunga kommun, Claudio Bresciani / TT

”Den svenska lagstiftningen är inte alls anpassad för den här situationen”, säger socialchefen i Essunga som tagit emot ett helt barnhem på flykt från Ukraina. Kommunen ser över om det går att hålla ihop barnen.

Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeKriget i UkrainaSocialsekreterareSocialtjänstenBarnperspektivet

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Nyligen flydde 24 barn från ett ukrainskt barnhem till Sverige tillsammans med sin föreståndare. De fick hjälp av en ideell förening i Alingsås som också ordnade boende till dem på en gård i Nossebro. Därför är det nu Essunga kommuns socialtjänst som har fått uppgiften att utreda dem och ordna en formell placering.

– Vi vill göra det så bra som möjligt för barnen inom ramen för den svenska lagstiftningen, som ju inte alls är anpassad för den här situationen, säger Björn Franke, socialchef i Essunga.

Ukrainska myndigheter betraktar föreståndaren som barnens vårdnadshavare, men enligt svensk lagstiftning är de ensamkommande och placeras utifrån anknytning till exempelvis en släkting, i familjehem eller på hvb.

Essunga har tagit hjälp av Gryning Vård, som ägs gemensamt av kommunerna i Västra Götaland, för att få hjälp med utredningarna.

– Det går inte att säga nu vilken lösning vi kommer fram till för barnen, säger Björn Franke.

Är det möjligt att de kan få fortsätta att bo tillsammans med föreståndaren?
– Det är det vi håller på och tittar på tillsammans med SKR som har hjälpt oss, säger Björn Franke.

Han konstaterar att den svenska lagstiftningen om mottagandet bygger på integration.

– Och då handlar det om att detta ska vara början på ett nytt liv i Sverige. Men det är inte alls det som de här personerna vill, utan de har uttryckt ett önskemål om att få återvända till Ukraina så snart som möjligt.

Enligt Björn Franke är ändå utgångspunkten att försöka hålla ihop barnen.

– Ukraina som stat har uttryckt i internationella sammanhang att man önskar att barnhem som flyr ska få förutsättningar att också komma tillbaka som barnhem.

LÄS MER: Helt barnhem till Essunga – extra resurser sätts in

Essunga kommun har fått bra stöd från både Sveriges Kommuner och Regioner och grannkommunerna, framhåller Björn Franke.

– Vi har haft många att bolla med i den här väldigt speciella situationen och känner oss just nu inte små och ensamma. Men beroende på hur det blir i nästa steg kan vi ju komma tillbaka till att vi känner oss väldigt små. 

Om utredningarna leder till att kommunen ska göra 24 individuella familjehemsplaceringar ska varje barn också ha en socialsekreterare. Det måste även finnas en sekreterare som följer upp familjehemmen. De resurserna saknas i dag. Essunga ska egentligen ha fem socialsekreterare som arbetar med barn, men just nu är två tjänster vakanta.

– Det är ju svårt för alla att rekrytera och för oss är det ännu besvärligare eftersom det inte är så gott om möjligheter att åka kollektivt till Essunga kommun. Vi ligger utanför järnvägsstråken och det går inte heller tätt med bussar, säger Björn Franke.

LÄS MER: Kommunalråden var flyktingar – så ser de på mottagandet i dag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev