Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Ohållbart ge bidrag till gömda”

Kommunledningen i Malmö har beslutat att betala ut socialbidrag till människor som vistas i staden utan uppehållstillstånd. Det är ett häpnadsväckande beslut som kommer att få allvarliga konsekvenser.

Publicerad: 30 juni 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Solidariteten får inte leda till att man börjar behandla människor olika inför lagen.” Bilden: Flyende på gränsen mellan Kroatien och Serbien.

Foto: MostPhotos


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikEkonomiskt biståndAsylsökande

Enligt Migrationsverket väntas de kommande åren mer än 50 000 personer hålla sig gömda i Sverige för att undgå utvisning. Detta är en utveckling som får följder för landets kommuner. I början av juni föll en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som säger att det inte finns någon skyldighet att ge bidrag till gömda. ”Den som håller sig gömd i syfte att undandra sig verkställighet av ett avvisningsbeslut har inte rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen", skriver domstolen.

Trots detta klargörande från högsta juridiska instans har det rödgröna styret i Malmö beslutat att man även fortsättningsvis kommer att betala ut socialbidrag till de personer med barn som gömmer sig i staden.

På ett mänskligt plan är det lätt att sympatisera med detta. Sverige ska vara ett solidariskt och öppet samhälle där vi visar omtanke och empati. Ingen ska fara illa på våra gator, alla ska exempelvis ha rätt till akut vård och vård som inte kan anstå. Men solidariteten får inte leda till att man börjar behandla människor olika inför lagen.

Att en kommun finansierar uppehället för den som fått sin sak prövad i domstol men inte anses ha skäl att stanna ger motstridiga signaler. Med ena handen försöker staten via Migrationsverket upprätthålla asylrätten, där den enskildes individuella asylskäl prövas, med andra handen frångår vissa kommuner denna rätt.

Det är i längden ohållbart. Om ett bifall eller avslag på en asylansökan inte får någon praktisk betydelse skadas människors förtroende för rättsstaten. Detta är allvarligt. Det är just tilliten till att lagar och regler upprätthålls som är grunden för vårt demokratiska system.

Ska vi kunna hjälpa de som har asylskäl- som har rätt till samhällets skydd- måste ett bifall eller avslag på en asylansökan få en praktisk innebörd. Den som har fått avslag på sin ansökan ska lämna landet. Risken är annars stor att det växer fram parallellsamhällen.

Ska vi ha en fungerande välfärd krävs dessutom att vi tillämpar en enhetlig och rimlig linje över hela landet. Är rimligheten fastslagen i högsta juridiska instans ska enskilda kommuner inte utmärka sig genom att motsätta sig detta.

För Malmös del är risken stor att beslutet förvärrar stadens problem. Det finns redan nu en omfattande svart ekonomi, bostadsbristen är stor och många av dem som lever i staden illegalt gör så under mycket svåra förhållanden. Denna situation lär inte förbättras av att man ger ekonomiska drivkrafter till fler personer utan uppehållstillstånd att söka sig till Malmö.

Beslutet i Malmö är ett av många de senaste åren som visar på en missriktad välvilja. För något år sedan beslutade den rödgrönrosa kommunledningen i Lund att särbehandla EU-migranter genom att erbjuda dem gratis boende sedan de olovligen bosatt sig på andras mark.

Detta är fel. Det som inte är tillåtet för svenska medborgare kan rimligtvis inte heller vara tillåtet för medborgare från andra länder. Genom att behandla människor olika inför lagen eroderas människors förtroende för samhällskontraktet.

Att välfärdsstaten omfattar de som har rätt att vara i Sverige är grunden för att människor vill betala skatt. Därför måste asylrättens principer upprätthållas. Även i Malmö.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna

Philip Sandberg, kommunalråd (L) Lund

Louise Eklund, styrelseledamot Liberalerna, Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev