torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Nytt verktyg ska minska segregationen: ”Lägg polisens lista åt sidan”

Publicerad: 6 oktober 2021, 11:53

Anders Kessling hoppas att Segregationsbarometern leder till mer samverkan, till exempel mellan regioner och ideella föreningar. Verktyget visar bland annat i vilka områden flest barn går i förskola.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett nytt verktyg som gör det enklare att mäta segregation och hur den utvecklas – nedbrutet på stadsdelsnivå. Så beskriver Delegationen mot segregation (Delmos) den nyligen lanserade Segregationsbarometern.
”Jag säger inte att platsen är allt när det gäller segregation, men vi i samhället underskattar ofta dess betydelse”, säger Delmos direktör Anders Kessling.

Ämnen i artikeln:

Segregation

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


Segregationsbarometern har tagits fram på begäran av regeringen och i samarbete med kommuner. Den ger inte svaren på hur segregation bryts, utan kunskap som hjälper kommuner och andra aktörer att fatta de rätta besluten, enligt Anders Kessling.

– Verktyget är unikt eftersom det är första gången vi definierar och delar in alla Sveriges områden efter socioekonomiska förutsättningar. De som använder polisens lista över utsatta områden som ett mått på segregation kan lägga den åt sidan och använda vårt verktyg i stället, såvida man inte ska mäta brott. Nu finns ett verktyg som tidigare saknats.

Verktyget visar bland annat utbildningsnivå, inkomst och var flest barn är inskrivna i förskolan. Det har också siffror om bostad, demokrati och hälsa nedbrutet på område.

Enligt Kessling gör Segregationsbarometern det möjligt att enkelt se vilka förutsättningar människor har i olika områden i en kommun. Ska man koka ner det handlar det om platsens betydelse för segregation, säger Anders Kessling.

– Om vi vill ha ett jämlikare samhälle och motverka segregation, var ska vi då sätta in insatserna? Generellt sett underskattar kommuner och andra platsens betydelse. Om människor i olika områden har olika förutsättningar för att ha bil, då kanske kollektivtrafiken ska anpassas efter det. Var ska skolorna ligga för att vi ska minska skolsegregation? Arbetsmarknadsinsatserna, var görs de? Ofta har kommuner föreställningar om hur det ser ut, men det här är ett bredare verktyg. 

LÄS MER: Segregation: Polisens utpekanden sätter press på politikerna. 

Kommunerna gör många bra saker för att motverka segregation, säger Anders Kessling. Segregationsbarometern ska hjälpa dem på vägen. Den är en bra grund för samverkan mellan till exempel socialtjänst, civilsamhälle och polis, menar han.

– Jag ser framför mig seminarier och workshops där man diskuterar beslut om de stora pengarna i kommunen. Då vill vi att man ställer sig frågan vad det betyder att vår stad har de här förutsättningarna och vilka skillnader som finns mellan stadsdelarna. Det krävs kompetens och resurser att skaffa sig den här kunskapen, Segregationsbarometern är en gratis service från oss.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev