torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Nyanlända tar inte utsattas bostäder”

Att nyanlända och ensamkommande skulle tränga undan andra utsatta grupper på Stockholms bostadsmarknad är inte sant.

Publicerad: 23 augusti 2017, 15:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeSocialtjänstenEnsamkommandeNyanländaBostäder till nyanländaFörtur för nyanlända?MiljöpartietStockholm

REPLIK Socionomen Hans Li Engnell efterlyser en ”öppen och ärlig diskussion” om de praktiska konsekvenserna av att Sverige och Stockholms stad tar emot nyanlända och ensamkommande barn. Jag är den första att välkomna en öppen diskussion men dessvärre far Engnell med osanning när han i sin debattartikel påstår att nämnda målgrupper tränger undan våldsutsatta kvinnor och personer med missbruksproblem.

Det är mycket beklagligt eftersom det riskerar att spä på främlingsfientliga  åsiktsströmningar.

Stockholms stad har mycket riktigt tagit emot många nyanlända och ensamkommande barn de senaste åren. Det är också min fasta övertygelse att Stockholm ska vara en öppen och välkomnande stad som tar emot människor som flytt för sina liv. Samtidigt innebär det utmaningar i att hitta boende för många människor på samma gång.

Men det som Engnell påstår, att nyanlända och ensamkommande barn tränger undan grupper som socialtjänsten ”normalt arbetar med” stämmer inte.

För att kunna ta emot nyanlända till Stockholm har vi bland annat påbörjat byggandet av modulbostäder, omvandlat gamla kontorsfastigheter till bostäder samt upphandlat hotell- och vandrarhemsplatser. Vi skapar därmed nya bostäder och tar inte bostäder från en utsatt grupp och ger till en annan.

Det stämmer inte heller att ensamkommande barn inte skulle tillhöra socialtjänstens målgrupp. Det gör de i allra högsta grad. Dels för att kommunerna har ett särskilt uppdrag från staten att ge stöd och omsorg till asylsökande som kommer till Sverige utan sina vårdnadshavare. Men också för att de är just barn utan vårdnadshavare, barn i stor utsatthet. Detta är snarare en av socialtjänstens allra mest självklara målgrupper.

Staden har många bostäder som socialtjänsten beviljar till personer i behov av stöd och hjälp. Dessa bostäder är inte vikta till en viss grupp utan det är individens behov av stöd och hjälp som avgör. Det är så socialtjänsten arbetar, såväl med personer med missbruksproblematik och våldsutsatta personer som med ensamkommande barn.

Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev