söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Nya miljarder krävs när ukrainare stannar

Publicerad: 29 juli 2022, 08:46

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Foto: Henrik Montgomery/TT / Drago Prvulovic/TT

Flyktingar från Ukraina kommer att stanna längre i Sverige än man tidigare trott. Det innebär ökade kostnader för mottagandet, bedömer Migrationsverket.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFlyktingmottagandeMigrationsverketEkonomiToppnyheter

Kriget i Ukraina har pågått sedan i februari och för närvarande finns det inget som tyder på att det kommer att upphöra inom en snar framtid. Därför kommer det att behövas ytterligare sju och en halv miljarder kronor för att täcka de ökade kostnaderna. Den bedömningen gör Migrationsverket i en ny prognos.

– De flesta bedömare ser ju en stelnad och långvarig konflikt i Ukraina. Erfarenhetsmässigt vet vi ju att ju längre tiden går, desto färre vill återvända, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

LÄS MER: Migrationsverket om nya flyktinglagen: ”Färre problem än vi befarat”

De nya miljarderna behövs
främst för kommunernas boendekostnader, sjukvård och bidrag till ukrainarna själva. Migrationsverket vill även behålla den personal som man rekryterade under våren för att klara av det ökade trycket under krigets inledning.

– Vi har ju rekryterat drygt 500 extra personer men det finns ju undanträngningseffekter i andra ärenden där folk väntar på beslut. Vi arbetar med att få ned väntetiden och då vill vi behålla personalen på sikt, säger Mikael Ribbenvik.

Betydligt färre personer lämnar nu Ukraina jämfört med vid krigets början, och en relativt liten andel söker sig till Sverige. Under sommaren har antalet skyddssökande legat ganska stabilt på omkring 500 per vecka, enligt Migrationsverket. Det är betydligt färre än under våren då det som mest kom 10 000 i veckan. Totalt bedömer Migrationsverket att 55 000 personer söker skydd i Sverige i år och omkring 15 000 nästa år.

LÄS MER: Här utbildas ukrainska lärare för jobb i Sverige 

De som flytt kan sedan i mars få tillfälligt skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv, som innebär att flyktingar från Ukraina snabbt kan få uppehållstillstånd och arbetstillstånd i ett EU-land. För närvarande gäller det skyddet till den 4 mars 2023, men Migrationsverket utgår ifrån att skyddet förlängs ytterligare ett år.

– Osäkerheten är dock stor om hur kriget kommer att utvecklas, menar Mikael Ribbenvik. En eskalering kan leda till att antalet människor som söker skydd i Sverige ökar snabbt igen.

Det är väldigt svåra bedömningar och ingen vet hur det kommer att se ut nästa år. Tar konflikten en annan vändning kommer även flyktingströmmen ta en annan vändning.

Agneta Liljeqvist/TT

LÄS MER: Nya lagen: Östersund redo för skyddsbehövande ukrainare 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev