tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Nu tar Piteå över ansvaret för Norrbottens ensamkommande

Publicerad: 11 november 2021, 11:36

”Har man för få ensamkommande i kommunen kan man inte hålla den personaltäthet som behövs”, förklarar Jonas Lindberg (S) i Piteå. Foto: Piteå kommun, Fredrik Sandberg/TT

Nästa år har Piteå ansvar för ensamkommande barn som egentligen anvisas till tio andra kommuner i länet. Barnen integreras bättre om en kommun tar hand om alla, resonerar politikerna.

Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeIntegrationspolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Luleå har tagit emot ensamkommande barn sedan 2007, men lämnar nu över ansvaret till Piteå och avvecklar samtidigt sitt hvb-hem och stödboende.

Numera kommer så få ensamkommande till Norrbotten att kvaliteten på omsorgen blir bättre om den sköts av en enda kommun, resonerar Luleås politiker, enligt beslutet i kommunfullmäktige.. 

Jonas Lindberg (S), vice ordförande i Piteås samhällsbyggnadsnämnd, håller med. Det är svårt och dyrt för länets många små kommuner – som Arjeplog, Jokkmokk och Övertorneå – att driva bra hvb-hem och stödboenden, anser han.

– Har man för få ensamkommande i kommunen kan man inte hålla den personaltäthet som behövs för en väl fungerande verksamhet där barnen kan komma in i samhället på ett bra sätt, säger Jonas Lindberg.

Piteå har boende för 33 ensamkommande. I dag är 17 av platserna fyllda, resten är öppna för barn från de tio kommunerna som har samverkansavtal. Enligt avtalen – som skrivs med en månads uppsägningstid – tar Piteå över ansvaret och erhåller bidraget från staten.

I år har tolv ensamkommande barn kommit till Norrbotten. Fortsätter antalet att minska riskerar det att gå ut över Piteås verksamhet, det skulle bli dyrt för kommunen att ha tillräckligt med personal. Det är en oro för Jonas Lindberg, som tycker att det är viktigt att det finns boende för ensamkommande i länet.

– Det är precis på gränsen att vi kan fortsätta med verksamheten någon längre tid om det fortsätter att minska mer och mer.

LÄS MER: Här ska hvb-hem i egen regi pressa kostnader. 

LÄS MER: Så ska Stockholm stoppa oseriösa hvb-aktörer. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev