torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Norberg sätter stopp för ensamkommande barn

Publicerad: 21 oktober 2015, 11:51

- Barnen måste fördelas jämnt över landet, säger Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Norberg. Foto: Anna Rut Fridholm

Nödropen har inte hjälpt. Nu stoppar Norbergs kommun mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. – Vi fixar det helt enkelt inte, säger Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeAsylsökande unga

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Hittills i år har 37 ensamkommande barn anlänt till kommunen. Betydligt fler än de avtalade sex. Beslutet om ett stopp i tre månader fattades i måndags.

- Vi har en situation där vi inte längre hinner utreda barnens behov, vi hittar inte boenden och vi kan inte följa upp och ansvara för att de har det bra, förklarar Åsa Eriksson.

Nyligen skrev hon en debattartikel i Dagens Samhälle där hon krävde att systemet som gör att barn anvisas dit de har anknytning ändras eftersom bördan blir för stor för de kommuner som liksom Norberg redan har ett stort flyktingmottagande.

- Det gör att vi får oproportionerligt många. Hade barnen kunnat bo hos dem de har en anknytning till hade det inte varit något problem, men om socialtjänstlagen ska följas så kan de inte det.

Sedan dess har tonen skärpts.

- Vi har försökt säga ifrån på ett trevligt och konstruktivt sätt i flera år, men eftersom det inte har hjälpt är det här den sista åtgärden vi tar till.

Förra veckan kom fem barn inom femton timmar. Utöver de ensamkommande har kommunen ytterligare 930 asylsökande, totalt bor här drygt 5 700 invånare.

37 ensamkommande barn – det låter inte så mycket, är gränsen verkligen nådd?

- Ja, eftersom vi är en liten kommun med en sådan liten socialförvaltning. Vi kan inte göra mer just nu, vi måste ta hand om de 37 som redan kommit. Men nästa år tar vi gärna emot fler.

Var ska de här barnen ta vägen om fler kommuner gör som Norberg?

- Jag hoppas att man är konstruktiv i de diskussioner som just nu sker mellan regeringen och oppositionen på riksplanet och att man där hittar förbättringar. Vi vill att det ska bli bra för barnen och måste rigga systemet för det.

Åsa Eriksson understryker att det är dags för andra kommuner att ta ansvar. Prognosen i år ligger på 30 000 ensamkommande totalt till landet.

- Fördelar vi dem över hela landet löser vi det här utan problem.

Utöver en mer rättvis fördelning och stödboenden från 1 januari hoppas hon även på andra pragmatiska lösningar. Myndigheter måste lätta på regelverken, tycker Åsa Eriksson.

- Vi tvingas i dag ha undervisning i skolbibliotek och personalrum. Då är det inte rimligt att Skolinspektionen kritiserar oss för att barnen inte får heldagsundervisning och inte har behöriga lärare.

Vad som händer med de barn som Norberg nu säger nej till är oklart.

- Egentligen kan vi inte vägra, vi vet inte vad som sker nu, säger Åsa Eriksson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev