tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Nobbade flyktingfamiljen hotar stämma Staffanstorp

Publicerad: 1 juni 2022, 11:33

Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M), vill ta emot flyktingar från Ukraina – men inte från andra delar av världen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Den syriska familj som Staffanstorp vägrat ta emot överväger nu att stämma kommunen, uppger de till Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

Nej till flyktingar i StaffanstorpBosättningslagen

Staffanstorps kommun är beredd att ta emot flyktingar från Ukraina men välkomnar inte kvotflyktingar från andra länder, som anvisats till Sverige av FN. 

Så när en familj från Syrien anvisats till Staffanstorp enligt den svenska bosättningslagen deklarerade kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) att dessa flyktingar inte skulle mötas på flygplatsen av kommunens personal.

I stället fick den närliggande kommunen Vellinge ta emot dem. 

Staffanstorps agerande har kritiserats av såväl migrationsminister Anders Ygeman (S) som av Vellinges kommunstyrelseordförande Carina Wutzler (M). Och nu säger äldste sonen i den syriske familjen att de överväger att stämma Staffanstorps kommun.

– Vi fick reda på att Staffanstorp tar emot ukrainska flyktingar, men inte oss fyra. Det är ett dumt beslut. Man tar emot en sorts människor och vägrar ta emot andra. Vi är människor oavsett var vi kommer ifrån, säger Ali Al-Hariri till Sydsvenskan

Han anser att familjen diskriminerats och skulle vilja få fallet prövat i domstol, om en advokat är beredd att utan ersättning driva ärendet.

– Det skulle bli det första fallet som det här i Sverige, säger pappan Hasan Al-Hariri till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev