Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Nima Dervish ny krönikör i Dagens Samhälle

Publicerad: 23 september 2016, 05:15

Författaren och debattören Nima Dervish kliver från och med idag in som vikarie i DS-krönikören Peter Santessons ställe. Dervish syntes i många tidningsspalter för tiotalet år sedan, men har sedan dess hållit lite låg profil. Vi är glada att få återuppväcka denna vassa penna.


– Hej Nima Dervish, ny krönikör i Dagens Samhälle. Du ska vikariera för Peter Santesson en tid framöver. När skrev du senast krönikor regelbundet?

– Senaste gången var det för Aftonbladet från 2006 till slutet av 2008.

– Du har inte bara figurerat i tidningar, inte sant?

– Nej, jag bloggade länge på min blogg ”Nordic Dervish”. Har även givit ut boken ”Varför mördar man sin dotter?” som handlade om hedersvåld och tillsammans med mitt ex gjorde jag en egenfinansierad dokumentärfilm (”Ett barns hjärta”) som visades på SVT.

– Under en period lade du pennan på hyllan helt och hållet. Varför?

– Vad som blev den absolut sista droppen har jag ännu inte berättat offentligt, men kort sammanfattat kan man säga att jag fick nog av debattklimatet i Sverige som den såg ut 2010 och framåt.

Det blev extremt ängsligt, ideologidrivet och SD-fixerat där ett tag. Jag är från diktaturen Iran, så friheten i Sverige är extremt värdefull för mig. När jag märkte att det inte passar sig att tala fritt ens här, och när självklarheter blev kontroversiella... Jag är lite av en allt eller inget”-person.

– Har du en politisk hemvist?

– Jag ogillar egentligen att definiera mig enligt höger-vänster-skalan och föredrar att kalla mig ”sekulär humanist”. Men ”liberal” stämmer nog bäst in här.

– Nämn tre viktiga händelser som har format din syn på samhället.

2007: Skapade min blogg och tappade hoppet om människors förmåga att debattera via sociala medier. Debatt och diskussion kräver närvaro och måste ske ansikte mot ansikte.

2010: Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm (och debatten i dess kölvatten) fick mig att inse den fulla vidden av strutsmentaliteten i Sverige. Den kollektiva attitydvändningen 2015 i migrationsfrågan har också varit… lärorik.

2015: Att återvända till Sverige efter två år i irakiska Kurdistan har gett perspektiv på djupet och verkligen påmint om att Sverige är ett fantastiskt land värt att kämpa för.

– Vilka ser du som de viktigaste samhällsutmaningarna just nu?

– Tre saker: Främst integration, därefter integration och sist men inte minst, integration.

– Vad ger tillvaron guldkant enligt Nima Dervish?

– Att vara älskad av någon speciell är ju svårslaget. Annars är det katter och hårdrock som tar mig genom livet.

------

Läs Nima Dervishs första krönika här.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev