tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Ni tvingar unga att sova i trappuppgångar”

Rashid, Alexander, Khalil och Reza vill gå färdigt gymnasiet i kommunen de bott i de senaste två åren. De sover därför i tunnelbanan, i trappuppgångar eller i nattbussarna. Ni ser inte vilket hån ert resonemang är mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna, skriver vänsterpartisten Ulla Hoffmann i en replik till kristdemokratiska politiker.

Publicerad: 20 november 2017, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi har ungdomar som är 18 år - inne i asylprocessen - som inte har någonstans att sova därför att ni inte vill ha dem i era kommuner!” Foto: Martin Lüning, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeRegeringen

Replik ”Regeringen täcker inte vad ensamkommande kostar” skriver kristdemokratiska politiker i Stockholms kranskommuner i en debattartikel i Dagens Samhälle (14/11).

De ondgör sig över den ersättning kommunerna får för att möjliggöra att ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år får stanna i den kommun där de går på gymnasiet och därmed inte skickas iväg till en flyktingförläggning för vuxna.

Rashid, Alexander, Khalil, Reza har alla fyllt 18 år sedan kurator, biträdande rektor och jag senast träffades. Deras anvisningskommuner har alla informerat dem om att de nu blivit av med sina gode män och att de inte kan bo kvar i familjehemmet eller gruppboendet därför att de fyllt 18 år. Killarnas val är att antingen gå till Migrationsverket och be om hjälp med boendet eller ordna boendet själva. Går de till Migrationsverket får de gratis boende på en förläggning för vuxna någonstans norröver i landet.

De fyra pojkarna har varit här sedan 2015 och befinner sig i asylprocessen. Ett par har fått ett eller två avslag och någon annan har inte hört något alls från Migrationsverket. Under två års tid - utan sina familjer - har de rotat sig i kommunen. Kompisarna på skolan och de fantastiska lärarna har blivit deras alternativa familjer. De kallar sina gode män för mormor eller morfar.

För Rashid, Alexander, Khalil eller Reza är det inte något alternativ att flytta till Norrland. De vill vara kvar i den kommun de bott i de senaste två åren och gå färdigt sin gymnasieutbildning. De sover därför i tunnelbanan, i trappuppgångar eller i nattbussarna.

Hör ni kristdemokratiska kommunalråd och gruppledare vad jag säger? Vi har ungdomar som är 18 år - inne i asylprocessen - som inte har någonstans att sova därför att ni inte vill ha dem i era kommuner! De får ingen mat på kvällar och under helger.

Ni säger att ni ser dessa ungdomar, men jag tror inte på er. Jag tror inte att ni ser dessa våra minsta små, ni ser bara siffror i kolumner och ni reagerar schablonmässigt - vi måste ha mer, mer!

För att ungdomarna ska kunna gå kvar i skolan får kommunerna nu ett tillfälligt kommunbidrag. Det är detta som de kristdemokratiska politikerna gnäller över. De får för lite pengar, tycker de. Bidraget är ungefär 50 000 kr för varje ungdom - ett bidrag som räcker till en hyra på 4 000 kr för ett rum i ett år.

Utöver detta bidrag får kommunerna även i fortsättningen ersättning för ungdomarnas skolgång enligt den schablon som Migrationsverket använder sig av.

Ni tycker att det är ett hån mot er att ni inte får mer pengar. Ni ser inte vilket hån ert resonemang är mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Det är hos er kommunalpolitiker som bollen nu ligger. Se till att passa den vidare som det anstår en människa!

Ulla Hoffmann, Vänsterpartiet Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeRegeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev