Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Neutral klädkod ska gälla i kommunens lokaler”

Kommunerna kan inte vänta på statens insatser för att bryta segregationen. Liberalerna i Trollhättan har därför lagt över 30 förslag för integration. Ett av dem handlar om en neutral klädkod i kommunens lokaler. Vi vill att vår kommun kraftfullt ska stå upp för jämställdhet och alla människors lika värde.

Publicerad: 5 oktober 2017, 09:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ingen som kommer till kommunen ska behöva mötas av en klädstil som signalerar religiösa och politiska åsikter, skriver Rita Paulsson Svensson.

Foto: Colourbox, Weerameth Weerachotewong


Ämnen i artikeln:

LiberalernaUtanförskapSegregationSlöja

Den röda majoriteten i Trollhättan har tillåtit att staden under många årtionden utvecklat ett av Sveriges mest segregerade områden; Kronogården. En av två stadsdelar i Trollhättan som pekas ut i polisens årliga rapport över utsatta områden.

Problemen börjar nu även synas i en tredje stadsdel, Sylte, där bilar sätts i brand, en förskola har bränts ner, räddningspersonal attackeras och ungdomar begår våldshandlingar och organiserar upplopp på gatorna. Hela stadens trygghet är i fara. I en kommun med knappt 60 000 invånare är det katastrofalt att ha tre utanförskapsområden.

Dessa områden kantas inte bara av oroligheter utan sticker även ut med sina parallella samhällsstrukturer. Där växer rekryteringen till extremiströrelser, hedersproblematiken är vardagsmat och jämställdhet är ett minne blott. De parallella religiösa strukturer som växer i Trollhättan är på väg att ta över de demokratiska svenska värderingarna.

Utvecklingen måste stoppas med alla medel. Mot denna bakgrund har Liberalerna i Trollhättan lämnat in 12 motioner med över 30 förslag till kommunfullmäktige som ett åtgärdspaket för bättre integration och för krafttag mot den accelererande kriminaliteten. Det handlar bland annat om hur vi ska komma tillrätta med arbetslösheten.

Inget förslag har lämnats som uttryckligen vill förbjuda slöja, vilket rapporterats om i medier. Däremot föreslår vi en neutral klädkod för kommunens anställda samt i kommunens lokaler och verksamheter. Ingen som kommer till kommunen ska behöva mötas av en klädstil som signalerar religiösa och politiska åsikter.

Slöjan innefattas då naturligtvis. Det ser vi som en viktig och nödvändig åtgärd om vi verkligen menar att det viktigaste i Sverige är människan och bara människan; varken hens religion, sexuella läggning, funktionsnedsättning, etcetera. Det är det här som vi ska lära våra barn och inget annat. Nu är det upp till bevis som gäller.

Till förskolan kommer treåringar med slöja. I skolklasserna finns elever som bär slöja. Vi vill att vår kommun kraftfullt ska stå upp för alla människors lika värde och för jämställdhet mellan flicka och pojke. Om en liten flicka redan i treårsåldern lär sig att hon är underställd männen och i underordnad ställning, så kommer hon sedan hela livet att växa in i den tron och på så sätt underhåller vi en könsdiskriminerande uppfattning i samhället. Det får inte råda någon tvekan om att det är detta vi vill bryta.

När vi i Trollhättan talar om jämställdhet mellan flickor och pojkar, män och kvinnor, då menar vi det och vi visar det. Åtminstone i våra verksamheter och bland våra anställda där den lokala politiken kan fatta beslut. De som kommer till oss från andra länder är mycket varmt välkomna och vi behöver många som bidrar till vårt samhälle, men vi kräver också respekt för de lagar vi har här i vårt land.

Begreppet integration har visat sig vara diffust och abstrakt. Liberalerna i Trollhättan har jobbat länge med begreppet och kommit fram till att vi måste utgå från vår vision om att Sverige ska vara ett jämställt land. Utifrån det har vi startat ett arbete med att konkretisera åtgärder som vi anser kan göra Trollhättan till en bättre stad att leva i.

De tolv integrationsmotionerna är en bråkdel av det vi erbjuder väljarna i kommande val. Bland åtgärderna finns både kortsiktiga delmål och långsiktiga mål. I en kommun kan man inte bara avvakta statens insatser. Det finns ett stort utrymme att styra på det lokala planet och vi anser att vi ska använda oss av de möjligheterna.

Rita Paulsson Svensson, gruppledare Liberalerna Trollhättan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev