lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Nej till Göteborgs vädjan om hjälp med flyktingar

Publicerad: 14 augusti 2023, 10:05

Miguel Odhner (S), Marith Hesse (M) och Per Vorberg (M) är kommunstyrelseordförande i västsvenska kommuner som säger nej till Göteborgs vädjan om att ta emot fler flyktningar.

Foto: Kungälvs kommun/pressbild/Anna Sigvardssson

Naturligtvis inte. Inte intresserade. Tveksamma. Så säger västsvenska kommunpolitiker om uppmaningen från Göteborg att ta emot deras anvisade flyktingar. 

Ämnen i artikeln:

VänsterpartietModeraternaSocialdemokraternaFlyktingpolitik

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Göteborg har bett länets 48 andra kommuner om hjälp att ta emot deras anvisade nyanlända 2024. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) anser att fler rika kommuner skulle kunna ta ett större ansvar.

Men intresset är svalt. 
– Vi är inte intresserade, säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille till Göteborgsposten.

– Med väldigt stor säkerhet kommer vi att ställa oss tveksamma till Göteborgs förfrågan eftersom vi har liknande problem, säger Attenius partikollega Miguel Odhner (S), kommunstyrelseordförande i Kungälv.

Svaret från Lerum är detsamma. 
– Vi i Lerum har redan dragit vårt strå till stacken, säger kommunens kso Viktor Lundblad (M).

I Härryda säger Per Vorberg (M) att kommunen ”naturligtvis inte” kommer att ta över Göteborgs ansvar och uttrycker precis som flera andra kommunpolitiker viss förvåning över att Göteborgs vädjan. 

– Frågan är ju alltid fri. Sedan kan man tycka att det är lite märkligt med tanke på de låga siffrorna som jag ändå uppfattar det som det är. Så det är lite märkvärdigt. Men det är väl lite politik i det också, säger han till Härrydaposten.

Men inte alla säger nej. Delar av oppositionen i Lerum är öppen för att dela Göteborgs börda.
– Vi är en rik kommun som definitivt skulle kunna hjälpa till med det här, det har vi råd med, säger oppositionsrådet Anette Holgersson (V) till Lokalpressen Lerum. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev