lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Myriad av åtgärder snedvrider konkurrensen”

Välfungerande system är viktigare än en myriad av små åtgärder som riskerar att snedvrida konkurrensen på arbetsmarknaden och för företagen. Därför vill vi dra en lans för generella snarare än riktade förbättringar av företagsklimatet, skriver Småföretagarnas Riksförbund i en replik till Centern.

Publicerad: 7 mars 2016, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ingen skulle vara gladare än Småföretagarna om arbetsgivaravgiften sänktes. Men är bästa lösningen verkligen att slopa avgiften för den första anställda?


Ämnen i artikeln:

Lägre ingångslöner?ArbetsgivareLönebildningLönerSmåföretagande

REPLIK Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, skriver i sin replik ”Missuppfattning att vi vill sänka folks löner” följande till oss: ”Vi måste satsa på att bygga ut lärlingsutbildningarna.” Därefter radar han olika förslag från som är tänkta att hjälpa människor in på arbetsmarknaden.

Det är välkänt att Centerpartiet har höga ambitioner om att underlätta företagares vardag, och konfliktytan med Småföretagarna är därmed knappast stor. Ändå vill vi ge partiet ett tips i politikutvecklingen: fokusera på att skapa välfungerande system, inte en myriad av åtgärder som kan snedvrida konkurrensen.

Ingen skulle vara gladare än Småföretagarna om arbetsgivaravgiften sänktes. Men är bästa lösningen verkligen att slopa avgiften för den första anställda? Riskerar det inte bli så att företag med en anställd gynnas kraftigt före dem med två eller tre anställda?

Hur kommer det nya förslagetmed Instegsföretag, där det enda som krävs är betalning av en skatt på 25 procent upp till en omsättning upp till 250 000 kronor per år, att slå ut? Får inte dessa företag betydligt lägre skatt än traditionella företag?

Centern har uppmanat arbetsmarknadens parter att enas om ett avtal med lägre ingångslöner riktat till nyanlända, och sagt sig vara villig att ”möta upp med sänkta arbetsgivaravgifter och lägre inkomstskatt”. Är tanken att sänka arbetsgivaravgiften och inkomstskatten selektivt för nyanlända? Hur påverkas personer som lever i utanförskap men inte är nyanlända av att deras relativa lönekostnader blir högre?

Kanske borde vi inte klaga. Centerpartiet driver på lärlingsjobb och förstår att det är viktigt att inkludera alla mindre företag utan kollektivavtal i systemet. De nytänkande idéer som lanseras är en frisk fläkt i den svenska debatten, där partier annars förbiser företagares villkor.

Men Småföretagarnas Riksförbund representerar över 22 000 medlemsföretag. Vi måste också tänka på att långgående förslag kan snedvrida konkurrensen för de företag som inte inkluderas. Därför vill vi dra en lans för generella, snarare än riktade, förbättringar av företagsklimatet.

Nima Sanandaji, tekn. dr. och tillsammans med Erik Sjölander författare till boken ”Jakten på företagsamhet – Så kan Sverige hamna i topp”

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund

Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev