Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

MUF: ”Svenska värderingar får för mycket fokus”

Integrationspolitik är egentligen inte komplicerat – det är tvärtom väldigt enkelt. Öka incitamenten för att arbeta, så löser sig resten.

Publicerad: 19 juni 2017, 11:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

M-ledaren Anna Kinberg Batra var en av dem som talade i Järva.

Foto: Christine Olsson/TT


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadBidragUtanförskapSvenska värderingar?

Politikerveckan i Järva är precis avslutad och politiker som annars inte besöker förorten presenterar invecklade och komplicerade slutsatser för att lösa situationen i förorten. Egentligen är det inte så svårt. 20 år av kravlös integrationspolitik leder till arbetslöshet, kriminalitet och hopplöshet. Receptet för en bättre integration är både enkelt och snabbverkande, på kort tid går det att lösa historiska misstag.

Folk ska jobba. Med arbetslöshetssiffror på uppemot 50 procent är detta förortens absolut största problem. Att familjer kan få en lägre inkomst om en av föräldrarna går från bidrag till heltidsjobb visar att systemet har fundamentala problem.

Om man förlorar pengar att gå till jobbet finns det inga incitament att arbeta. Sänk socialbidrag och skatter, ställ krav på att man ska göra sig anställningsbar om man väl lever på bidrag och öppna upp för jobb utan krav på högskolekompetens genom avregleringar av arbetsmarknaden.

Alla idéer om att stärka och sprida svenska värderingar får för mycket fokus i debatten. Integration börjar med jobb, med det första klivet in på arbetsmarknaden kommer allt prat om svenska värderingar på köpet när man får en kvinnlig, judisk eller homosexuell som chef, kollega eller kund.

En bostadskarriär är omöjlig i utanförskapsområden. Om man väl får ett jobb är det många som vill flytta ifrån hyresrätten, men det finns knappt några bostadsrätter i väldigt många förorter. Det går inte att göra bostadskarriär, utan istället byter man ort helt, vilket förklarar de höga omsättningstalen i exempelvis Rinkeby. Därför måste det byggas fler bostadsrätter och ägarlägenheter i utanförskapsområden om segregeringen ska kunna brytas.

Förortsbarn behöver ha samma förväntningar på sig i skolan som innerstadsbarn. Föräldrar och bekanta vittnar om hur lärare i förorten berömmer elever som inte bråkar. Skolan är ingen fritidsgård och elever måste ha väsentlig högre ambitionsnivåer än att inte bråka. Engelska skolan är en av Järvas bästa skolor tack vara ordning och reda, tydlig uppföljning och kunskapsfokus. Fler skolor måste ta efter framgångsrika exempel och våga ställa krav på eleverna.

Är man vuxen nog att slänga sten på poliser, då är man också vuxen nog att sitta i fängelse. Straffrabatten måste avskaffas för att göra straffen kännbara, samtidigt som antalet patrullerande poliser måste öka avsevärt för att se till att det finns tillräckligt med poliser att upprätthålla lagen. Rättsfrågan handlar inte enbart om trygghet men också om vilken signal man sänder till de tusentals som faktiskt gör rätt för sig.

Förorten behöver inte mer identitetspolitik eller politiska floskler som levereras av politiker som bara kommer på besök när det är politiskt jippo. Möjligheten till en bostadskarriär, högre krav i skolan och ökad trygghet tillsammans med en fungerande arbetsmarknad är vad som krävs.

Integrationspolitik är inte så komplicerat som socialdemokrater och sverigedemokrater säger att det är, man ska bara gå till jobbet.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev