Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Moderaterna visar prov på en oacceptabel arrogans”

I sin hybris över att ha ökat några procent i opinionen tycks Moderaterna glömma bort att de måste förankra sin politik hos resten av Alliansen innan den kan bli verklighet. Förslaget om att göra tillfälliga uppehållstillstånd till huvudregel efter valet är usel politik. Det är anmärkningsvärt att de lovar detta trots att allianspartierna är splittrade i frågan.

Publicerad: 21 juni 2016, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaternas förslag till åtstramning av flyktingpolitiken splittrar Alliansen och försvårar ett framtida samarbete, skriver Liberala ungdomsförbundets ordförande Henrik Edin.


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikModeraternaCenterpartietAlliansenMigrationUppehållstillståndLiberalernaÅtstramad flyktingpolitik

Med anledning av att regeringens förslag på en än mer restriktiv migrationspolitik nu kommer upp till votering i riksdagen har Moderaterna lovat att den tillfälliga reformen med tillfälliga uppehållstillstånd ska bli permanent om de vinner valet. Det är en politik som fortsatt kommer öka oron hos flyktingar och försvåra integrationen. Alliansen bör inte ställa sig bakom detta.

Både Liberalerna och Centerpartiet tycker att regeringen nu går för långt med migrationspolitiken. De reformer som riksdagen röstar om i dag tisdag är mycket mer omfattande än de överenskommelser som diskuterades förra året. Även om Moderaterna och regeringen tycker det är rätt att försvåra för människor att starta ett nytt liv i Sverige, måste det tas med i beräkningen att det finns fler partier än ett i Alliansen när löften ges inför nästa mandatperiod. Att driva en politik om att stänga gränsen med liberala partier är nämligen en omöjlig ekvation.

Forskningen som har gjorts på effekterna av tillfälliga uppehållstillstånd är begränsad, men den som finns visar på mycket negativa konsekvenser. Den belägger att tillfälliga uppehållstillstånd försämrar motivationen att lära sig språk och skaffa sig arbete när man inte vet om man får stanna kvar i landet, dessutom ökar risken hos de utsatta individerna att drabbas av depressioner. Tillfälliga uppehållstillstånd är därför inhuman politik som också slår hårt mot ekonomin och arbetsmarknaden.

Moderaterna har länge hävdat att tillfälliga uppehållstillstånd handlar om att förbättra integrationen, att det är bra för arbetslinjen och att det skulle öka incitamenten att hitta ett arbete, forskningen till trots. Samma resonemang förde migrationsministern också, men efter ett antal månader med stängda gränser har retoriken blivit en annan. Det hymlas inte längre om att det är symbolpolitik som syftar till att skrämma iväg människor som söker sig en fristad. Det är äkta populism.

Det är uppenbart att den gamla högerns mörkblå moderater är tillbaka; det öppna hjärtats politik är historia i Sveriges största parti och det är något som Liberala Ungdomsförbundet beklagar. Dessutom visar partiet prov på en oacceptabel arrogans gentemot sina bundsförvanter. Det är inte passande och borgar inte för ett sunt samarbete framöver.

Henrik Edin, Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev