lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Migrationsverkets svar: ”Inget lagstöd för ersättning”

Publicerad: 1 september 2022, 12:58

Migrationsverket avvisar Sigtunas krav. Foto: Tomislav Stjepic

Sigtuna kommun anser sig ha stöd i lagen när den stämmer Migrationsverket för att få ersättning för att kommunen tagit hand om asylsökande med utvisningsbeslut. Migrationsverket håller inte med.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeMigrationsverket

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Som Dagens Samhälle berättade i går, onsdag, har Sigtuna kommun beslutat att dra Migrationsverket inför rätta. Målet är att klargöra vem som har ansvaret för de asylsökande med utvisningsbeslut som kommit till Sigtuna och fått boende och omsorg på grund av att de har funktionshinder. 

Det är Migrationsverkets ansvar, anser Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna. 

Men den inställningen stöds inte av Migrationsverket. Myndigheten anser att dess ansvar för utländska medborgare som fått avslag på sin asylansökan upphör när beslutet fått laga kraft och personen inte medverkar till återvändande.

”Det är upp till den sökande att avgöra vart man vill åka när biståndet upphör. Det kan vara till en flygplats för hemresa, till anhöriga eller till en kommun”, skriver Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till Dagens Samhälle.

Myndigheten håller med Sigtuna om att kommunen inte är skyldig att ge bistånd till asylsökande som håller sig undan utvisning. Men kommunen får ge bistånd, om den önskar. 

”Hur kommunerna prövar ansökningar om bistånd från utländska medborgare som fått avslag på en asylansökan är ingenting Migrationsverket är involverad i”, skriver myndigheten, som också bedömer att det saknas stöd i lagen för att Migrationsverket ska ge ersättning till kommuner som ger bistånd. 

Nu blir frågan alltså upp till domstolen att avgöra. 

LÄS MER: Sigtuna stämmer Migrationsverket

Mattias Askerson skickade förra hösten brev till justitieminister Morgan Johansson (S), som då också hade ansvar för migrationsfrågor, där kravet på klargörande av ansvaret fördes fram. Morgan Johansson hänvisade då till en utredning som bland annat ska titta på vad som händer när rätten till bistånd upphör på grund av att avvisningsbeslut vunnit laga kraft. 

Utredningen ska lämna ett delbetänkande i november och slutredovisas i augusti nästa år.

LÄS MER: Här betalar kommunen sfi för Ukrainare 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev