söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Migrationsverket om nya flyktinglagen: ”Färre problem än vi befarat”

Publicerad: 25 juli 2022, 10:15

Magnus Önnestig, direktör på Migrationsverket nationella operativa avdelning.

Foto: Marko Säävälä/TT, Johan Nilsson/TT

Tiotusentals ukrainare har flytt till Sverige. Många av dem fördelas över landet enligt en ny lag. För en del familjer innebär det en motvillig flytt från ett hem man börjat rota sig i – men Migrationsverket trodde på ännu större problem.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeKriget i UkrainaMigrationsverket

Sedan den 1 juli har Migrationsverket börjat anvisa skyddsbehövande från Ukraina till kommunerna som ska ta över ansvaret med att ordna boendeplatser. Allt enligt den nya lag som kom till för att få en jämnare fördelning av flyktingar över hela landet.

LÄS MER: Nyheter i kommunallagen – DS listar nya lagarna du bör ha koll på 

Hittills har runt 1 300 personer av de drygt 10 000 som i dag bor på Migrationsverkets boenden tagits emot av kommunerna. Förhoppningen är att de flesta ska ha anvisats till en kommun innan månaden är slut. Sedan ska myndigheten avveckla boenden.

För en del ukrainska familjer märks den nya ansvarsfördelningen inte av alls.

– Flytten kan teoretiskt innebära att man bor kvar på samma boende, men att kommunen tar över ansvaret. De allra flesta kan flytta inom kommunen eller till grannkommunen, säger Magnus Önnestig, direktör på Migrationsverkets nationella operativa avdelning.

Migrationsverkets mål är att så många som möjligt ska få bo kvar i samma kommun. Men i praktiken är uppdraget omöjligt då det på många håll bor fler ukrainare än vad kommunen har som uppgift att ordna boende åt.

I de fallen prioriterar myndigheten ensamkommande som fyllt 18 år, familjer med barn som börjat gå skolan och familjer där en vuxen fått jobb.

Trots det har det rapporterats om oroliga och stressade ukrainska familjer runt om i landet som tvingas lämna sina hem och barnens nya skola för en flytt till en annan del av landet.

– Vi försöker få till pusslandet innan vi fattar beslut. I många fall har vi fått till lösningar som är bra för alla, men det är klart att det finns fall där folk har fått flytta ganska långt, men det är en liten del, säger Önnestig.

Han tycker ändå att arbetet med fördelningen har gått över förväntan.

– Det har rullat på med färre friktioner än vad vi befarande på förhand. Vi är utan tvekan nöjda med arbetet, sedan kan det variera över landet. Men generellt sett är vi väldigt nöjda.

I dag finns det omkring 40 000 ukrainare i Sverige. I Migrationsverkets senaste prognos väntas Sverige ta emot 55 000 ukrainska flyktingar, och av dem förväntas 23 500 behöva hjälp med boendet.

I början av kriget: Migrationsverket: Vi behöver snabbt boende för 12 000 krigsflyktingar 

Hur många ukrainare som kommer att tvingas flytta till en ny kommun har Migrationsverket ingen statistik på i dagsläget, säger Önnestig.

– Vi vill jobba snabbt men rationellt, men också vara lyhörda. Men tanken med lagen är att få en jämnare fördelning, att alla 290 kommuner ska ta sin del av ansvaret.

– Under 2015 blev det ju ett antal mindre kommuner som fick ta ett väldigt stort ansvar och det är det vi vill undvika. Hade vi varit hundra procent flexibla riskerar vi att få den här snedfördelningen, fortsätter han.

Olle Bengtsson/TT

Så fördelas de skyddsbehövande

Migrationsverkets förslag hur skyddsbehövande från Ukraina ska fördelas mellan kommunerna. Här följer antalet, län för län:

 

Stockholms län: 3 581

 

Uppsala län: 854

 

Södermanlands län: 553

 

Östergötlands län: 1 162

 

Jönköpings län: 1 014

 

Kronobergs län: 405

 

Kalmar län: 681

 

Gotlands län: 175

 

Blekinge län: 383

 

Skåne län: 2 962

 

Hallands län: 968

 

Västra Götalands län: 4 335

 

Värmlands län: 780

 

Örebro län: 752

 

Västmanlands län: 621

 

Dalarnas län: 832

 

Gävleborgs län: 965

 

Västernorrlands län: 551

 

Jämtlands län: 438

 

Västerbottens län: 908

 

Norrbottens län: 851

 

Totalt: drygt 23 500

 

Källa: Migrationsverket

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev