söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Migrationsverket: Minskat behov av akutboenden

Publicerad: 30 mars 2022, 10:45

”En stor eloge till alla som snabbt har ställt upp och tagit fram boendeplatser”, säger Magnus Önnestig, avdelningschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande. Foto: Marko Säävälä/TT

Behovet av akuta boendeplatser för flyktingar från Ukraina har minskat, enligt Migrationsverket. Enligt en ny prognos från myndigheten behövs bara hälften av platserna som man först räknade med.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFlyktingmottagandeSenaste nyttMigrationsverket

Antalet så kallade evakueringsplatser – på exempelvis campingplatser eller i skolor – för ukrainska flyktingar till Sverige är just nu tillräckligt. Migrationsverket har därför skrivit ner sin prognos för hur många av de kommunala platserna som behövs.

”En stor eloge till alla som snabbt har ställt upp och tagit fram boendeplatser”, säger Magnus Önnestig, avdelningschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt Migrationsverket har cirka 4 500 kommunala så kallade evakueringsplatser gjorts tillgängliga hittills.

Verket har från början räknat med ett behov på totalt 12 000 platser. Men tack vare bland annat att upphandlingen av platser fallit väl ut ligger den nya prognosen på hälften av det, 6 000 platser.

”Vi kommer även fortsatt att behöva kommunernas evakueringsplatser för att täcka människors omedelbara behov av tak över huvudet, men alltså i lägre omfattning än vi bedömde tidigare. Det ska betonas att bedömningen kan ändras utifrån hur antalet skyddssökande utvecklas”, säger Magnus Önnestig.

Migrationsverket informerade på tisdagen landets kommuner om det minskade behovet. Det innebär att flera kommuner nu inaktiverar sina platser och att flyktingar får flytta till andra orter.

LÄS MER: Migrationsverket: Risk för ”orättvist tryck” på små kommuner

Exempelvis har ett 40-tal flyktingar flyttat från Halmstad till Migrationsverkets boende i Skara, uppger kommunen. Cirka 60 personer kommer att flyttas från ett evakueringsboende i Jönköping till någon av Migrationsverkets anläggningar.

”Nu har vi fått direktiv att inaktivera de boenden som vi tagit fram. Jönköpings län är inte prioriterat just nu av Migrationsverket. Samtidigt vet vi inte hur kriget i Ukraina utvecklas och vilka konsekvenser det får längre fram. Vi kommer fortsatt att ha en god beredskap i kommunen”, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Jens Bornemann/TT

Fakta: Olika boendeformer

Migrationsverket har just nu tillgång till knappt 20 00 boendeplatser för skyddssökande. Planen är att antalet ska vara uppe i 70 000 till juni.

Boendeplatserna är uppdelade på fyra olika boendeformer:

Bostad vid ankomst: Bostad för en kortare tid i samband med att Migrationsverket registrerar en persons ansökan om skydd. Kan handla exempelvis om en anläggning i närheten av ett av Migrationsverkets kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bostad under utredningstiden: Bostäder till dem som behöver boende efter det att ansökan registrerats. I första hand bostad där de skyddssökande har möjlighet att laga sin egen mat. Kan handla om lägenheter eller större fastigheter där människor bor i kollektiv.

Upphandlade bostäder. Migrationsverket kan upphandla tillfälliga bostäder om boendena som verket hyr inte räcker till. Även i dessa fall är målet att de sökande ska kunna laga sin egen mat, i andra hand upphandlas boenden där leverantören ordnar mat.

Tillfälliga platser vid extraordinära situationer: Om bostadsbehovet är större än vad som går att lösa på andra sätt kan kommunernas tillfälliga boendeplatser, så kallade evakueringsplatser, behövas. Det handlar om enklare boenden på exempelvis campingplatser, i skolor eller gymnastiksalar.

Källa: Migrationsverket.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev